Babicovy recepty: Čekankový salát a hovězí ve sladkokyselé omáčce

ČEKANKOVÝ SALÁT

2 čekanky

3 pomeranče

2 lžičky hořčice estragon

sůl

6 lžic  řepkového oleje

50 g rukoly

Ze dvou pomerančů vymačkáme šťávu. 3. pomeranč oloupeme a bílou kůži  zcela odstraníme. Filátka řízneme. Pomerančovou šťávu  necháme zavařit v malé pánvi. Smícháme s olejem, estragonovou hořčicí a solí. Zálivkou zalijeme očištěnou a překrájenou čekanku, rukolu a posypeme filátky pomeranče. Podáváme s bagetou.

HOVĚZÍ VE SLADKOKYSELÉ OMÁČCE

300 g roštěnky

1 červená paprika

50 g hub shiitake

1 svazek jarní cibulky

1 plechovka ananasu

1 lžička octa

2 lžičky sojové omáčky

1 lžička rajského protlaku

cukr

sůl, pepř

Maso nakrájíme na nudličky, zprudka na větší pánvi na oleji asi 2 minuty opékáme. Maso vyjmeme z pánve a dáme na stranu. Na pánev dáme nakrájenou papriku, zcezené a předem namočené houby shiitake, opepříme  a krátce osmahneme. Přidáme na 2 cm kousky nakrájené  jarní  cibulky  a promícháme. Vložíme ananas nakrájený na kousky. Přidáme lžičku rajského protlaku, zalijeme ananasovou šťávou. Přidáme trochu octa, sojové omáčky, podle chuti osolíme a ocukrujeme. Vrátíme maso a promícháme. Podáváme s rýží.