Babicovy recepty: Krůtí stehno s hranolky a jahodový dort

CITRONOVÉ KRŮTÍ STEHNO S HRANOLKY

krůtí stehno
1 hlavička česneku
citrónová šťáva
citrónová kůra
olivový olej
majoránka
oregano
tymián
sůl, pepř

Hranolky:
5 větších brambor
1 l oleje
sůl na hranolky

Krůtí stehno na kůži nařízneme. Dáme do pekáčku, osolíme, přidáme přepůlený česnek, vymačkáme citrón a pak ochutíme pepřem, majoránkou, tymiánem, oreganem a přelijeme olivovým olejem. Pečeme 1 hodinu na 180 stupňů, občas podléváme, poté necháme 20 minut dojít v troubě.

Brambory nakrájíme, opláchneme ve studené vodě a usušíme. Vložíme do rozpáleného oleje na čtyři minuty předsmažit a poté je vyjmeme. Necháme olej znovu rozpálit a hranolky vložíme zpět. Smažíme, vyndáme a nakonec smažíme do křupava.

JAHODOVÝ DORT

125 gr margarínu
250 gr cukru
4 vejce
150 gr hl mouky
2 prášky do pečiva
1 dcl mléka
půl kila jahod
2 smetany na šlehání
2 mascarpone (nebo kysanou smetanu)
šťáva z 1 citronu
50 gr mandlí
2 ztužovače šlehačky

Margarín dobře vyšleháme s třetinou cukru, přimícháme žloutky, postupně mouku, prášek do pečiva a mléko.
Těsto nalijeme do dortové formy a potřeme vyšlehaným bílkem s třetinou cukru a posypeme mandlemi. Dáme do trouby na 180 st. na 30 minut. Mezitím vyšleháme šlehačku se zbytkem cukru, přidáme ztužovač šlehačky a vmícháme mascarpone a citronovou šťávu. Korpus vyndáme z trouby, rozřízneme, necháme vychladit, dáme spodní díl do formy, potřeme šlehačkovou směsí smíchanou s jahodami a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dáme vychladnout do lednice nejlépe na 24 hodin.