Babicovy recepty: Ředkvičková polévka a slaná velikonočka

15. dubna 2017·Jídlo a pití·Redakce

ŘEDKVIČKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

1 lžíce másla

1 cibule

2 brambory

1 svazek  ředkviček

vývar nebo  kostka zel. bujónu

1 smetana

1 hrnek mléka

citronová  šťáva

sůl, pepř

Oloupeme cibuli a brambory, nakrájíme na kostičky a na másle v hrnci osmahneme .  Zalijeme  zeleninovým vývarem a vaříme  asi 15 minut do měkka . Přidáme omyté lístky ředkviček . Provaříme , promixujeme dohladka a  zjemníme mlékem a  smetanou . Dochutíme solí ,pepřem a citronovou šťávou . Nabereme do talíře, posypeme nakrájenými ředkvičkami a lístky.

SLANÁ VELIKONOČKA

půl kila polohrubé mouky

30 g droždí

2 lžíce slunečnicového oleje

hrnek mléka

2 vejce

sůl

1 lžíce mleté papriky

petrželka

pažitka

2 lžíce smetany

kmín

sezamová semena

Z mouky, vejce, droždí, másla, mléka, soli připravíme kynuté těsto. Necháme ho vykynout.

Potom těsto prohněteme a rozdělíme na 3 stejné části. Do jedné zapracujeme papriku, do druhé jemně nasekané bylinky.

Všechny 3 části zformujeme do stejných válečků a spleteme jako vánočku. Smetanu rozšleháme s  vejci a velikonočku potřeme.

Můžeme posypat kmínem a sezamem. Pečeme  35 minut na 180 až 200 stupňů.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme