Babicovy recepty: Vepřové ocásky na zelenině a vanilkový jogurt s meruňkami

VEPŘOVÉ OCÁSKY NA ZELENINĚ

půl kila malých nových brambor
1 kg vepřových ocásků
sůl a pepř
lžička sladké papriky
kmín
tymián

kerblík
2 lžíce oleje
1 svazek mladé karotky
2 kedlubny

Ocásky osolíme, opepříme a potřeme paprikou, posypeme kmínem.
Zahřejeme olej v pekáči a v něm ocásky opečeme ze všech stran a vyndáme. Do výpeku vložíme omyté a přepůlené brambory se solí, pepřem a tymiánem a opečeme 5 minut. Ocásky vrátíme zpět. Podlijeme 100 ml vývaru nebo vody, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.
Mezitím očistíme karotku, podélně rozřízneme, kedlubnu nakrájíme na hranolky. Přidáme do pekáče, promícháme, můžeme znovu podlít a bez pokličky dáme znova do trouby na dalších 25 minut dopéci. Nakonec prosypeme čerstvým kerblíkem a podáváme.

VANILKOVÝ JOGURT S MERUŇKAMI

1 vanilkový lusk
půl litru řeckého jogurtu
3 lžíce cukru
půl kila meruněk
2 lžíce nesolených pistácií
3 lžíce tekutého medu

Vanilkový lusk rozřízneme a vnitřní dřeň nožem vyndáme. Smícháme s jogurtem, cukrem a dáme do mrazáku na 1 a půl hodiny. Každých 30 minut metličkou pořádně promícháme. Jogurt nesmí zmrznout.
Mezitím zbavíme meruňky pecek a nakrájíme je na kostičky. Pistácie hrubě nasekáme.
Meruňky dáme do připravených sklenic, ve kterých budeme desert podávat. Vanilkový jogurt dáme do cukrářského pytle a namačkáme porce jogurtu na meruňky. Posypeme drcenými pistáciemi a pokapeme tekutým medem.