Nedělní Babicovo menu: Hovězí pečeně v balzamikové omáčce * Rajčatová šťáva

Tak v neděli Jirka Babica vařil na rádiu Frekvence 1 své speciality! Hovězí pečeni v balzamikové omáčce a rajčatovou šťávu. Recepty najdete po rozkliknutí článku.

HOVĚZÍ PEČENĚ V BALZAMIKOVÉ OMÁČCE

Potřebujete:
* 2 lžíce másla
* 1 kg hovězího masa plece
* půl hrnku balzamikového octa
* 1 velkou cibuli na čtvrtky
* půl litru červeného vína
* celer, petržel, mrkev
* celý pepř, sůl
* tymián, bobkový list
* pomeranč
* tuk

Smícháme červené víno s tymiánem , bobkovým listem, celým pepřem a kůrou z pomeranče. Do marinády vložíme maso, přikryjeme a dáme na 3 dny do lednice.

Maso vyndáme, opečeme na másle v pekáči, zalijeme balsamikovým octem, provaříme a přidáme oloupanou nakrájenou zeleninu.

Zalijeme zcezenou marinádou. Převaříme, přiklopíme a dáme do předehřáté trouby na 160 st. na 3 hodiny dusit. Občas podléváme vlastní šťávou.

Měkké maso vyjmeme, šťávu propasírujeme přes sítko, dochutíme solí, pomerančovou šťávou a provaříme. Maso nakrájíme a dáme do omáčky. Podáváme s červeným zelím a bramborem.

 

RAJČATOVÁ ŠŤÁVA

Potřebujete:
* 4 kg zralých rajčat
* 4 velké cibule
* 4 str. česneku
* 1 polévkovou lžíci cukru
* 3 lžíce rajského protlaku
* 8 větviček tymiánu
* hrst bazalky
* sůl , pepř
* 3 lžíce olivového oleje

Ve větším hrnci na olivovém oleji osmahneme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli a česnek.

Přidáme 1 lžíci cukru. Po 2 minutách dáme 2 lžíce rajského protlaku, promícháme a vložíme překrájená rajčata zbavené bubáků, 8 větviček tymiánu a hrst bazalky.

Vše osolíme a opepříme, promícháme a necháme zavařit. Teplotu stáhneme a vaříme 1 a půl hodiny. Občas promíchneme.

Propasírujeme přes síto, podle chuti dochutíme solí a pepřem, popřípadě tabascem.

Šťáva by se měla vejít do šesti půl litrových dobře umytých sklenic. Sklenice naplníme, dobře uzavřeme a dáme do trouby na 20 minut na 90 st.

Sklenice vytáhneme a otočíme na víko a necháme vychladit.