Někdo to rád sladké. 5 TIPŮ, jak bojovat se závislostí na cukru

7. září 2017·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Mdlost po jídle, zvýšený výskyt pupínků a problémy se soustředěním – to vše mohou být příznaky závislosti na cukru. Pro mnohé se jedná o zlozvyk, kterého se budou jen těžko zbavovat. Cukr se totiž nenápadně ukrývá téměř všude.

Doktoři a výživoví odborníci opakovaně naléhají na milovníky sladkého, aby konzumaci bílého škůdce omezili, právě kvůli dopadu, který na tělo může mít. Cukr se navíc často vyskytuje i tam, kde bychom ho nečekali, včetně nízkotučných výrobků a také tzv. dietních pokrmů.

Na jaké symptomy si tedy dávat pozor?

1. Neukojitelné chutě na sladké

Odborníci se domnívají, že snášenlivost cukru se zvyšuje s každou sladkostí, kterou pozřeme. To může vyústit v extrém, kdy pokrm bude muset být zcela přeslazený, abychom sladkost vůbec zaznamenali.

Cukr se ostatně chová podobně jako droga. Člověk jí potřebuje čím dál tím více, aby dosáhl stejného výsledku.

Přírodní pomocník: Je prokázáno, že skořice pomáhá snížit touhu po sladkém. Reguluje totiž obsah glukózy v krvi.

2. Únava po jídle

Ačkoliv nám cukr poskytne dočasný přísun energie, později může vést ke zhroucení a přehnané únavě, když nám zmíněná energie rychle dojde.

Přírodní pomocník: Chrom pomáhá lidem v boji se zvýšeným příjmem cukru.

[totalpoll id=”195632″]

3. Výkyvy nálad

Studie ukazují, že sladidla mohou mít výrazný vliv na náladovost a můžou značně přispívat k podrážděnosti a stresu.

Přírodní pomocník: Hořčík reguluje obsah cukru v krvi a tvorbu buněk. Tento stříbrolesklý kov navíc napomáhá k lepšímu spánku.

4. Nadýmání

Většina z nás si cukr představuje jako tu bílou hmotu, na kterou narazíme především ve formě fruktózy. Ukrývá se ale i v mnoha konzervovaných, sterilovaných pokrmech. Nadýmání způsobuje, neboť se snadno vstřebává do těla.

Přírodní pomocník: Celá skořice vyrovnává zažívací nerovnováhu a také navrací chuť k jídlu.

5. Ukládání tuku v oblasti břicha

Přibírání na váze je jedním z nejočividnějších důkazů, že je potřeba změnit jídelníček. Pokud tělo přijímá příliš mnoho cukru, uchovává ho, aby ho později proměnilo v energii. Pokud není konvertován, mění se v tuk.

Přírodní pomocník: List gymnémy lesní, indické liány, se již tisíciletí používá v ajurvédské medicíně k léčbě cukrovky a nadváhy.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme