Babicův sobotní recept: Domácí zvěřinová paštika!

6. prosince 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica bude v sobotu dopoledne na rádiu Frekvence 1 připravovat domácí zvěřinovou paštiku! Recept právě teď najdete po rozkliknutí odkazu. A nebo mezi 11. a 12. hodinou poslouchejte naše vysílání.

Potřebujete:

* 2 lžíce sádla
* 2 cibule
* 500 g jeleního masa
* 200 g vepřového ramínka
* 100 g slaniny
* 250 g zvěřinových jater
* housku
* 1 dcl smetany
* 2 vejce
* pepř
* tymián
* 1 lžičku rozdrceného jalovce
* sůl

Pokrájenou cibulku osmahneme na rozehřátém sádle, přidáme na kostky nakrájené maso (jelení, vepřové ramínko) a slaninu a chvilku opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme jalovec, tymián, přiklopíme a dusíme pomalu do poloměkka přibližně půl hodinu.
Maso vyndáme a semeleme najemno. Játra semeleme společně s namočenou houskou ve smetaně a vyšleháme dojemna. Vznikne tzv. spojka.

Směs smícháme s vejci a podle potřeby dochutíme.

Takto připravenou paštiku dáme do formy nebo do alobalu a pořádně uzavřeme. Paštiku vaříme ve vodní lázni při teplotě 80 až 85 ° C přibližně hodinu. Když je hotová, necháme ji vychladnout a pokrájíme ji na plátky.

Podáváme s brusinkovou omáčkou.

Brusinková omáčka – potřebujete:

* sklenice červeného vína
* 3 lžíce brusinek
* 1 pomeranč
* půlku citronu
* 1 lžičku celozrnné hořčice
* pepř
* sůl
* cukr

Nastrouháme půl lžičky kůry z umytého pomeranče a citronu, vymačkáme šťávu, smícháme s červeným vínem, přidáme 3 lžíce kompotovaných brusinek, lžičku celozrnné hořčice a promícháme . Dochutíme solí, pepřem a cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme