Potravinová krize je globální, ale bude ozdravná. Lidé se naučí s jídlem šetřit, říká Tuna

21. března 2023·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Jan Tuna a moderátorka Helena Šulcová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl novinář Jan Tuna. V rozhovoru jsme probrali nejpalčivější problém, se kterým se aktuálně Češi potýkají, a to jsou neúměrně vysoké ceny potravin. Jak to vnímá novinář, který se v minulosti dlouhodobě zabýval kvalitou potravin v tuzemsku?

Tuna souhlasí s tím, že ceny potravin opravdu stouply. Přesto si myslí, že potraviny jsou stále levnější, než byly v době, kdy u nás byl u moci komunistický režim. “V porovnání s tím, co jsme brali, je zásadně větší výběr a mnohdy je zásadně lepší kvalita,” dodal.

Také se podle něj za posledních deset let v tuzemsku kvalita potravin výrazně zlepšila. “Méně se používají nezdravé přísady jako azobarviva a jde vidět hodně tlak trhu, že už jsme jako spotřebitelé více sebevědomí a už si nenecháme nakukat, že to, co je krásně růžové, červené, zelené, je zároveň přírodní a zdravé,” popisuje Tuna. To také podle něj ovlivňují různé spotřebitelské organizace, pořady a hlavně veřejnost. “My, když jdeme nakupovat a máme v ruce nákupní košík, máme ohromnou sílu. To je zákon poptávky a nabídky. Co nebudeme nakupovat a budeme to nechávat v regálech, tak to zmizí nebo to minimálně zlevní,” doplnil.

Nákupy v Polsku nejsou výdobytkem dnešní doby

Sám Tuna pochází z Trutnova, což je blízko polských hranic a jak říká, tak se právě k sousedům jezdilo nakupovat vždycky. Nejedná se tak jen o trend poslední doby. “Do Polska se jezdilo od nepaměti… Je tam určitě levněji,” říká novinář. Přesto si myslí, že krize, která aktuálně v Česku panuje, nám má přinést i něco pozitivního. “Krize, která je globální a vím, že to spoustu lidí nerado slyší, je a bude ozdravná. My totiž často plýtváme potravinami. Měsíčně každý člověk v této zemi vyhodí okolo pěti kilo potravin. Což je šílené,” upozorňuje a poukazuje na fakt, že spoustu občanů se tak naučí s nimi šetřit.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme