Nezapomeňte oslavit mezinárodní den espressa

23. listopadu 2020·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Oblíbený kávový nápoj, espresso, který je původem z Itálie dnes slaví svůj den. Češi si samozřejmě tento malý hrníček radosti přejmenovali a u nás vévodí spíše názvy jako preso, expresso, presíčko nebo piccolo. Bohužel ani jeden z vyjmenovaných nápojů neexistuje. Pro Italy existuje jen jeden název pro tuto kávu a to espresso.

Jak se espresso připravuje a vypadá? 

Je to káva, kterou dostanete v typicky malém hrnečku. Podařené espresso poznáte na první pohled podle vůně. Má také výraznou chuť, na povrchu hustou krémovou pěnu, barvy lískového oříšku a jeho konzistence je oproti obyčejné kávě hustší.

Připravuje se zejména ze 7 gramů kávy pomleté v mlýnku, která se dá do páky a stlačí pěchovadlem. Káva pak následně v kávovaru musí být protlačena vodou o tlaku 8-10 barů při teplotě 88-90 stupňů. Nesmíte zapomenout na hrníček, který musí být nahřátý. Správné espresso obsahuje jen 25-30 mililitrů tekutiny.

Espresso (Foto: piccoloneexistuje.cz)

Historie nápoje

Vzniklo se začátkem prvních typů kávovarů. Zejména v období průmyslové revoluce. První přístroj pochází z roku 1884 a jeho autorem je Ital Angelo Moriondo. Káva se nejprve připravovala pro více lidí do jedné nádoby.

Postupem času se kávovary zlepšovaly a popularita začala růst až s urbanizací v Itálii. V té době se místní espresso bary stávaly místem setkávání lidí a lidé kávu popíjeli ve stoje. Díky cestovnímu ruchu se pak tento druh nápoje rozšířil do celého světa.

Název “espresso”

Nikdo si není úplně jistý, jak samotný název vznikl. Výraz “espresso” pochází z italštiny, kde je příčestím pro vyjádření pocitů. Italové ale o kávě mluví pouze obecně, jako o “caffé” (káva) a na samotném výrazu si nepotrpí. I když právě espresso je u nich jeden z nejvíce konzumovaných nápojů.

Další nápoje a druhy

Espresso má také další tři variace, které si v kavárně můžete objednat. Jde o espresso lungo, doppioristretto. Lungo je prodloužené espresso, má stejnou dávku kávy, ale dolívá se horkou vodou. Doppio je dvojité espresso a ristretto je silnější než klasické espresso, má 20 mililitrů a teče 18 vteřin.

Mezi další oblíbené kávové nápoje, kde espresso tvoří základ patří cappuccino, caffé machiato, což je espresso s trochou mléčné pěny. Caffé latte – prodloužené nebo dvojité espresso s mléčnou pěnou. Dále café latte macchiato to má tři vrstvy: mléčná pěna, espresso a horké mléko. Také se často dává do frappé.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme