Stresuje vás nakupování? Těmito triky uděláte návštěvu obchodu s potravinami o něco snesitelnější

7. listopadu 2021·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Naskakuje vám kopřivka už jen z představy, že máte vyrazit do obchodu s potravinami, kličkovat s nákupním košíkem mezi regály, prát se o máslo, hledat olivy a pak trčet ve frontě u pokladny s tím, že po návratu domů zjistíte, že vám ta nejzásadnější potravina na dnešní večeři chybí? Nakupování může být velice stresující a náročné, když vám záleží na tom, co jíte. Připravili jsme pro vás několik praktických rad, abyste svůj nákup zefektivnili a vyhnuli se tak stresu. S informacemi přišel web Žena.cz.

Nakupování potravin často vnímáme jako nepříjemnou povinnost a mnoho z nás se při nákupu snaží především o to, aby byl co nejdříve za námi. Nakupovat rychle a efektivně je ovšem náročné, pokud se staráme o to, co kupujeme, a zároveň se snažíme číst informace o výrobcích uvedené na obalu.

Není divu, že se z nakupování může stát břemeno, které stojí nejen peníze, ale rovněž spoustu času a energie. Ačkoli je nakupování nezbytné, existují způsoby, jak si ho zjednodušit. Připravili jsme pro vás 10 praktických tipů, jak nákupy zefektivnit a zbavit se s nimi spojeného stresu.

Zorganizujte si spíž, ledničku a mrazák. Když v nich budete mít pořádek, bude mnohem jednodušší zjistit, čeho máte dostatek a co naopak chybí.

Veďte si průběžný nákupní seznam. Lepší než sepisování seznamu těsně před nákupem, je vést si ho průběžně. Pověste ho někam, kde bude celé rodině na očích. Povzbuďte je, ať do něj zapisují potraviny, které docházejí.

Plánujte jídla dopředu. Než začnete plánovat jídla, podívejte se, jaké potraviny ve vaší domácnosti je nutné brzy spotřebovat. Na internetu pak můžete najít způsoby, jak je využít. Zkuste hledat recepty se společným základem. Budete tak potřebovat méně ingrediencí, což urychlí váš nákup.

Vytvářejte nákupní seznam podle plánu prodejny. Když nakupujete pravidelně ve stejném obchodě, nejde o náročný úkol. Pokud prodejnu dobře znáte, seřaďte si položky na seznamu podle toho, v jakém pořadí je míjíte.

Vyčleňte si na nákupy pravidelně čas. Celý proces nákupu bude snazší, pokud si pro ně v kalendáři stanovíte pravidelný termín. Budete tak mít dostatek času určeného jen na nákup a nebudete v časovém presu.

Vyhněte se přeplněným obchodům. Nákupní špičky bývají obvykle odpoledne a o víkendech. Nejklidnější bývají obchody uprostřed týdne, vůbec nejlepší je pak nakupovat ráno.

Nakupujte tam, kde to znáte. Pokud nakupujete stále na stejném místě, určitě se v obchodě dobře vyznáte. Nakupovat pokaždé jinde naopak znamená nutnost zorientovat se v neznámém prostředí. I různé prodejny stejného řetězce jsou totiž často rozvrženy jinak.

Je lepší nakupovat ve více lidech? Pokud jste s partnerem či partnerkou při nákupech naladěni na stejnou vlnu, může spolupráce nákup výrazně urychlit. Rozdělte si třeba nákupní seznam a každý sežeňte půlku zboží. Jinak je raději nechte doma.

Postavte se do nejkratší fronty. Podle bývalého středoškolského učitele matematiky, který se rozhodl tento problém vyřešit pomocí složitých výpočtů, je v 70 procentech případů nejrychlejší frontou ta nejkratší. To platí i v případě, že jsou vozíky v ní poměrně plné. Expresní pokladny tudíž nemusí být vždy tou nejlepší volbou.

Když vybalíte nákup, vraťte nákupní tašky zpět do auta. Pokud jezdíte na nákup autem a nechcete zatěžovat svou peněženku a životní prostředí kupováním igelitek, vozte si nákupní tašky vždy s sebou a mějte je tak neustále k dispozici.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme