TEST: Pozor při nákupech. Listová těsta neobsahují máslo, ale levné tuky!

4. března 2016·Jídlo a pití·Redakce

Základem poctivého listového těsta je máslo. Jenže bejvávalo! Máslo nahradil levný palmový tuk. Výrobci využívají naší lenosti. Víme ale, co jíme?

Jestli jste se někdy doma pokoušeli o listové těsto vlastní výroby, tak víte, že je to hodně pracná záležitost. Proto většina z nás raději sáhne po hotovém těstě v obchodě.

Možná netušíte, že nákup listového těsta je docela detektivka. Na trhu jsou totiž těsta, z kterých žádnou dobrotu neupečete.

Palmový tuk

Výrobci často používají do listového těsta palmový olej. O palmovém tuku se dnes píše a mluví jen negativně. Ano, k jeho získávání se budují plantáže, kvůli kterým se kácí pralesy a to má dopad na rostliny i zvířata. To je neoddiskutovatelný fakt. Ale i palma olejná má šanci být pěstována udržitelným způsobem a se škodlivostí palmového oleje to taky není takové drama. Palmový tuk je pro organismus příznivější účinky než máslo, sádlo nebo kokosový tuk, které se prodávají v prodejnách zdravé výživy.

Těsta jsou různě tučná

Nejdražší na listovém těstě je množství a druh použitého tuku. Tuk je důležitý i pro chuť a vůni. Dá se říci, že kvalita tuku = kvalita těsta. Obsah tuku se v různých těstech výrazně liší. Jeho hodnoty kolísají od 16 – 27,8%. Cena přitom nehraje roli!

Pozor na ztužené tuky

Některá listová těsta obsahují částečně ztužené rostlinné tuky. Jejich průmyslovým ztužením ale mohou vzniknout škodlivé transmastné kyseliny. Dejte si pozor na Lef Listové těsto s máslem a Listové těsto Pekosa Chodov.

Levný palmový tuk vede

Pro průmyslovou výrobu listového těsta je palmový tuk ideální. Je dobře zpracovatelný a má skvělé technologické vlastnosti. Takže ho najdete ve všech kupovaných listových těstech. V některých případech je kombinován s řepkovým olejem.

Hitparáda listových těst

Billa Puff pastry

Syrové těsto se výborně zpracovává. Obsahuje více tuku a nejméně vody. Neobsahuje transmastné kyseliny. Na obale má uvedenou tabulku výživových hodnot.

Vyrobeno v Rakousku pro Billa, výsledná známka: 1

 

Wewalka Listové těsto

Syrové těsto se výborně zpracovává. Má velmi dobrou chuť. Neobsahuje transmastné kyseliny, vody obsahuje méně. Výrobce uvádí tabulku výživových hodnot. Není dobarvované.

Wewalka, Rakousko, výsledná známka: 2

 

K-Classic Puff pastry

Syrové těsto se dobře zpracovává, nechybí tabulka výživových hodnot. Tuku a nasycených mastných kyselin obsahuje průměrně. Neobsahuje transmastné kyseliny a není dobarvované

Země původu: Německo, Kaufland, výsledná známka: 1-

 

Belbake Puff pastry

Tuku obsahuje více, složení je jednoduché, dobře se zpracovává. Není dobarvované, výborně listuje. Neobsahuje transmastné kyseliny, tabulka výživových hodnot nechybí.

Vyrobeno v Německu, Lidl, výsledná známka: 1-

 

Penny Listové těsto

Příprava byla výborná, těsto není dobarvované a tuku obsahuje více, než vody. Po upečení méně listuje. Na etiketě je tabulka výživových hodnot.

Vyrobeno pro Penny Market, výsledná známka: 1-

 

AQ Listové těsto

Složení je čisté a jednoduché, výživové hodnoty jsou na obale uvedeny. Těsto se výborně připravuje. Není přibarvené a neobsahuje transmastné kyseliny. Listování není úplně perfektní.

Vyrobeno v Německu, Ahold, výsledná známka: 1-

 

Melites Listové těsto

Výrobce dobarvuje rostlinný margarín, z kterého je těsto vyrobeno. Těsto obsahuje více éček, než jiná těsta. Syrové těsto je spíše mazlavá. Tuku obsahuje dostatek, vody méně. Výborně listuje.

Melites, Česká republika, výsledná známka: 2

 

Karlova Koruna Listové těsto

Složení na etiketě není tak čisté jako u jiných těst. Příprava syrového těsta je ale výborná a po upečení dobře listuje. Neobsahuje transmastné kyseliny, tabulka hodnot na obale nechybí.

 

Svoboda Blučina Listové těsto

Na obale chybí tabulka výživových hodnot. Konzistence těsta je v syrovém stavu horší. Těsto není dobarvováno a neobsahuje transmastné kyseliny. Má velmi dobré listování.

Svoboda – výroba domácích knedlíků, výsledná známka: 2-

 

Korrekt Listové těsto

Složení těsta je složitější, za syrova je mazlavé, je dobarvované. Neobsahuje transmastné kyseliny. Na obale nechybí tabulka. Těsto má velmi dobré listování po upečení.

Výrobeno pro Globus ČR, výsledná známka: 3

 

Babické listové těsto

Složení těsta na obale je složité a špatně čitelné. Chybí tabulka výživových hodnot. Syrové těsto má dobrou konzistenci a po upečení dobře listuje. Výrobce těsto dobarvuje a přidává do něj více vody.

Šetra, Česká republika, výsledná známka: 3-

 

Lef Listové těsto s máslem

Jako jediné těsto obsahuje máslo. Je nejméně slané, obsahuje nejvíc vody. Obsahuje trasmastné kyseliny a hodně éček. Syrové je mazlavé. Nemá tabulku výživových hodnot. Ale dobře listuje.

Let, Česká republika, výsledná známka: 3

 

Babické listové těsto bezlepkové

Složení těsta na obale je složité a špatně čitelné. Chybí tabulka výživových hodnot. Syrové je velice mazlavé. Po upečení téměř nelistuje.

Šetra, ČR, výsledná známka: 3

 

Listové těsto

Výrobce nejvíce šetří na tuku a přidává vodu. Těsto je dobarvované, je použitý ztužený tuk, proto těsto obsahuje transmastné kyseliny. Na obale chybí tabulka hodnot. Listuje špatně.

Pekosa Chodov, výsledná známka: 3-

 

TEST: Kam se ztratil poctivý gothajský salám?

Test ukázal: Nejlevnější másla jsou u nás nejkvalitnější!

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme