Jihočeský hejtman Zimola odstupuje z funkce! ČSSD vyjednává o nové koalici

11. dubna 2017·Články·Redakce

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odstupuje z funkce, oficiálně ji složí na nejbližším zastupitelstvu. Řekl to dnes novinářům. Dodal ale, že sociální demokracie zkusí domluvit vznik nové koalice - měly by ji tvořit kromě ČSSD hnutí Jihočeši 2012, koalice Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL. Pokud skutečně taková koalice vznikne, nehodlá Zimola usilovat o funkci hejtmana. Za ČSSD by na ni navrhl svou náměstkyni Ivanu Stráskou.

V kraji se v pondělí rozpadla koalice, dosud tvořená ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Vyostřil se totiž názorový střet mezi sociálními demokraty a ANO kvůli otázce vysokých odměn vedení společnosti Jihočeské nemocnice. ANO chce hledat nové koaliční partnery a už v pondělí oslovilo ODS. Zimola již dříve výhrady ANO odmítl a označil je za záminku pro změnu koalice.

“Rozhodl jsem se tak proto, že současná jihočeská politická situace vyžaduje jasné a chlapské řešení. V posledních týdnech jsem byl vystaven enormnímu tlaku, kdy se vytahovaly třaskavé kauzy a to vše se považovalo jako záminka pro rozbití koalice,” prohlásil Zimola.

Uvedl, že se pokusí zabránit tomu, aby kraj vedla koalice sestavená hnutím ANO. Proto chce dát dohromady alianci ČSSD, koalice Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Tento blok by měl 28 zastupitelů z 55. “Už jsme jednání zahájili a mám z něj dobrý pocit,” řekl Zimola.

Nejbližší zasedání jihočeského zastupitelstva se koná 11. května. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy však usilují o svolání mimořádného jednání. Tuto variantu podporuje i hnutí ANO. Pro svolání mimořádného jednání musí iniciativa předložit souhlas minimálně 19 zastupitelů. “Zatím jsem tuto žádost neobdržel,” řekl dnes Zimola.

Opozice a následně i ANO kritizovaly sociální demokracii za to, že předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha má roční příjem 7,2 milionu korun. Navíc jim vadilo, že Bláha nechává v Lipně nad Vltavou stavět pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rekreační dům. “Jsou to pseudokauzy a moji kolegové (z ČSSD) mě podporují,” uvedl už v pondělí Zimola.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme