Martin Kuba: Pokud se vláda postaví k energetické krizi zodpovědně, tak se situace ve společnosti uklidní

12. září 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Martin Kuba. (Foto: Profimedia)

Ceny energií hýbou nadále Českem. Na to, kolik za ně v zimě budeme platit, jsme se ptali v Press klubu Frekvence 1 Martina Kuby (ODS), předsedy Asociace krajů České republiky (AKČR) a hejtmana Jihočeského kraje. Je spokojen s tím, kam se vláda posouvá v řešení energetické krize? Zastropují se nakonec ceny energií pro domácnosti a firmy? Proč se zlobí na ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN)?

“Musím říct, že za posledních deset dní jsem spokojen, protože mám informace, tým kolem pana premiéra se mnou komunikuje. Konečně se začali setkávat všichni aktéři, kterých se to týká: výrobci elektřiny, obchodníci a hledá se skutečně řešení, které by mělo přinést národní model,” uvedl Martin Kuba.

Vláda hledá v posledních dnech řešení energetické krize pro domácnosti, firmy i průmysl. Příští týden by měl tým předložit jasné řešení, kde by mělo dojít k tomu, že se zastropují ceny elektrické energie pro domácnosti. Každý v ČR zaplatí za energie maximálně tolik a víc to nebude. Hledá se řešení pro firmy, protože není možné si myslet, že mohou pekaři péct chleba a platit za elektřinu 800 nebo 700 euro. To není fakticky možné a průmysl by to v podstatě zdevastovalo.” To je podle předsedy AKČR jednoznačně dobrá zpráva, jen ho mrzí, že se tyto kroky dějí s tak obrovským zpožděním.

Hejtman se za svou otevřenost a kritiku koalice nestydí

Kuba již nejednou čelil kritice za své otevřené, někdy i negativní výroky směrem k vládě, což se kolegům z koalice samozřejmě nelíbí. Sám si ale za svými slovy nadále stojí. Po demonstraci na Václavském náměstí, kde bylo zhruba 70 tisíc lidí, se nechal slyšet, že výrok premiéra Petra Fialy (ODS) na účet protestujících občanů nebyl šťastný. Premiér uvedl, že je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim podléhá. Jenže hejtman se proti jeho slovům vymezil. “Jsem přesvědčen, že jdeme do období, které může být pro českou společnost složité. To, co se stalo na náměstí, je o tom, že tady existují extrémistické a proruské síly, které se samozřejmě snaží lidi na ulici dostat, v tom má pan premiér pravdu. Ale takhle to funguje v každé krizi. Jsou to poměrně dobře organizačně vybavené skupiny, ale na druhé straně jsou tu lidé, kteří tam jdou částečně proto, že mají strach ze své budoucnosti. Oni ji neumí řešit, nerozumí tomu a často se v těchto krizích upínají k někomu, kdo jim přinese úplně jednoduché řešení,” popisuje a dodává, že to není poprvé, co Evropa něco takového zažila.

Řada sociálních systémů se zrodila právě v takové době. Proto před tím varuji a myslím si, že je strašně důležité, aby politici a především vláda neustále racionálně komunikovali s lidmi, aby neměli pocit, že se musí upínat k nějakému jednoduchému řešení, ale že je vláda tím provede,” říká Martin Kuba s tím, že pokud se k tomu koalice zodpovedně postaví, situace se výrazně zklidní.

Ministr průmyslu Jozef Síkela zaspal

V Press klubu hejtman prozradil, že se zlobí na pana ministra průmyslu Jozefa Síkelu, který už dávno měl představit několik návrhů pro řešení současné krize.“Mrzí mě, že v téhle chvíli tým kolem pana premiéra nemá na stole pět variant, když to zastropujeme, bude to stát státní kasu tolik, když uděláme tohle, bude to stát tolik… To prostě nebylo, a to je to, co jsme vyčítali, a to se teď bohužel všechno dohání,” říká a dodává, že další věc, kterou vnímá, je, že se premiér Fiala výrazně soustředí na to, aby udržel koalici pohromadě. “Přiznejme si, že tohle politické složení s tím, co se extrémisté snaží vyvolat na ulici, nemá jinou možnost, než bránit demokratickou, prozápadně orientovanou vládu. Ta představuje svobodu, na kterou jsme zvyklí. Takže tento jeho pohled není jen odborný, ale je také o nějaké politické soudružnosti koalice,” sdělil. Přesto si myslí, že vláda není v situaci, kdy by měla kvůli stranickým tričkům mlčet, neříct si navzájem nic ošklivého a nechat se dohnat do bodu, kdy se situace nebude dát řešit. “To by nás mohlo opravdu ošklivě dohnat.”

Zprávy - další články

Doporučujeme