17. března se slaví den svatého Patrika. V Irsku se vše zahaluje do zelené barvy

17. března 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Na 17. březen připadá Den svatého Patrika, který je státním svátkem v Irsku, Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. Oslavy jsou ale oblíbené v mnoha zemích po celém světě, ačkoli v nich nemá status oficiálního svátku. Největší oblibu má v USA, Kanadě a Austrálii. Pojďme se na tento významný den podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Den svatého Patrika se slaví velmi bouřlivě. Sv. Patrik byl totiž nejznámější osobou, která se po irském ostrově pohybovala. Své místo si tento den našel i v České republice. Irské hospůdky a alkohol jsou stále více oblíbenější.

Kdo byl sv. Patrik?

Sv. Patrik byl starověký křesťanský duchovní. Podle všeho to byl právě on, kdo do Irska přinesl v 5. století křesťanství. Jeho cesta k šíření tohoto náboženství ale nebyla jednoduchá. Narodil se římsko-britským rodičům někdy na konci 4. století na západním pobřeží britských ostrovů. V mládí padl do irského zajetí a byl odvlečen na ostrov do otroctví. Legenda praví, že Patrik jednoho dne uslyšel Boha, který mu řekl, aby běžel k oceánu, kde se měl nalodit na loď a jet do Británie. Patrik to skutečně udělal a dostal se tak domů. Následně v různých klášterech se poctivě věnoval studiu křesťanství. O mnoho let později se z něj stal katolický kněz a Bůh mu údajně pravil, aby se vrátil do Irska a šířil tam křesťanství. Patrik se po studiu skutečně vrátil na irský ostrov, kde kázal, křtil a zakládal první křesťanské kláštery. Během misijní činnosti dokázal křesťanství přiblížit prostým lidem. Když je učil o Bohu, používal zelený trojlístek jako metaforu boží trojjedinosti a svaté trojice – Otec, Syn a Duch svatý.

Postupem času se nejen zelená barva, ale i trojlístek staly symbolem sv. Patrika a celého Irska. Mnozí lidé také říkají, že právě on vyhnal hady z Irska do moře. Zemřel údajně 17. března.

Málo se ví, že svátek svatého Patrika má v jistém smyslu i český přesah. Oltář sv. Patrika, honosný, barokně zdobený se nachází v Kuksu na Trutnovsku, kde stojí kostel nejsvětější trojice. Právě v těchto místech z úcty k Patrikovi, nechal oltář vztyčit známý český hrabě a mecenáš umění František Antonín Špork.

Oslavypřipadají na 17. březen. V tento den si Irové zdobí oblečení zeleným trojlístkem nebo si ho malují na obličej. Je to zkrátka den zelené barvy. Původně oslavy zahrnovaly jen návštěvu kostela a všechny hospody byly zavřené. Teprve roku 1995 se Irsko rozhodlo na podporu turistického ruchu uspořádat několikadenní festival po vzoru oslav svátku v USA. Oslavy jsou plné průvodů, koncertů, karnevalů, tance a dobrého jídla. A najdou se i tací, co pořádají například střízlivé průvody, protože jsou proti konzumaci alkoholu. Vše se zahaluje do zelené barvy včetně piva či řek.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.


Koktejl - další články

Doporučujeme