20. října zemřela tragicky manželka Gustava Husáka. Svatba se konala z donucení

20. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Gustav Husák. (Foto: Profimedia)

První dáma. Role, která je v českých a československých poměrech poměrně nevýrazná. Osud některých manželek prezidentů přitom může vypovídat dokonale svědectví té doby. Je to tak v případě Viery Husákové. Druhé manželky posledního socialistického prezidenta Gustava Husáka. Ta zemřela tragicky 20. října 1977.

Viera, dívčím jménem Čáslavská, pocházela z Bratislavy. Díky dobrému rodinnému zázemí vystudovala právnickou školu. Pracovala jako novinářka a překladatelka z němčiny a francouzštiny. Podle pamětníků byla velmi empatická, vzdělaná a emancipovaná. Byla také přesvědčenou komunistkou.

Kvůli budoucímu prezidentovi se rozvedla se svým prvním manželem, právníkem Josefem Müllerem. I Husák měl v té době za sebou jedno neúspěšné manželství a na další svatbu to nevypadalo. Podle některých zdrojů se vzali skoro až z donucení. Ke sňatku přispělo pozvání k návštěvě země od indické premiérky. Ta myslela, že je Husák ženatý, a tak do Indie pozvala i jeho manželku. Podle tehdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva se však neslušelo, aby prezidenta doprovázela přítelkyně, vůdce tak na Husáka vyvinul nátlak.

Obřad Viery a Gustava byl tichý, neveřejný, a dokonce není známé přesné datum svatby. Neexistují z ní žádné fotografie. Ani po sňatku nebyla Viera příliš na očích veřejnosti. Zatímco její muž pracoval a žil v Praze, ona stále žila v Bratislavě bez ochranky a žila běžným životem. Vídali se jen o víkendech a prezidenta doprovázela jen na oficiálních akcích.

V říjnu 1977 Viera Husáková odjela na ozdravný pobyt do Bardejovských lázní. Měla prvotřídní péči. Třetí den pobytu se vracela z procedury na oběd do svého apartmánu, u vstupu do budovy ale přehlídla jeden schod a upadla na levou stranu těla. Jelikož trpěla zvýšenou lámavostí kostí, tak si důsledkem pádu naštípla ramenní kost. Šlo o běžnou zlomeninu, se kterou by si běžně poradili lékaři v Bardejovské nemocnici. V okolí první dámy ale propukla hysterie, že se Vieře musí dostat prvotřídní péče a být ihned přepravena do státního sanatoria v Bratislavě.

Prezidentově choti se nechtělo, ale nakonec se nechala přesvědčit. Nastoupila do vrtulníku, bohužel počasí se v Bratislavě mezitím zhoršilo natolik, že tamní letiště přestalo přijímat a odbavovat lety. Padla totiž hustá mlha a viditelnost byla pouhých 50 metrů. Dispečink tedy doporučil blížícím se pilotům helikoptéry, aby raději přistáli v Piešťanech. Kapitán to ale odmítl a rozhodl se přistát. První pokus se nezdařil, při druhém byl oslněn navádějícími světly a chvilka nepozornosti způsobila, že vrtulník zavadil předním podvozkovým kolem i okrajem listu rotorů o zem a roztříštil se. V troskách zahynuli všichni tři členové posádky, lékař i prezidentova choť.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme