Běžce na lyžích čeká závěr sezony. MČR na Mísečkách proběhne díky enormnímu úsilí organizátorů

22. března 2024·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: czech-ski.com)

Navzdory všudypřítomnému jarnímu počasí, které se nejen na českých horách drží už několik týdnů, běžci na lyžích nepřijdou o tradiční vrchol domácí sezony. Díky maximálnímu úsilí pořadatelů a dobrovolníků v pátek na Horních Mísečkách odstartuje mistrovství ČR dospělých, dorostu a staršího žactva. A chybět by neměla kompletní česká špička v čele s Michalem Novákem a Kateřinou Janatovou.

Vzhledem k teplému počasí a s ním spojeným sněhovým podmínkám visel nad domácím republikovým šampionátem dlouhou dobu otazník nejistoty. „Vlastně v průběhu celé aktuální sezony bylo nezbytné nahazovat sníh na tratě před každým závodem, který na Mísečkách proběhl. Tentokrát to bylo ale ještě o mnoho složitější,“ řekl sportovní ředitel běžeckého lyžování Štěpán Kaliba.

Organizátoři situaci na Horních Mísečkách sondovali dlouhodobě a pravidelně, stejně jako předpověď počasí. Ke kýženě vyhlíženému ochlazení a sněhovým srážkám sice nedošlo, navzdory tomu se ale přeci jen pojede! Finální rozhodnutí přitom přišlo až pár dnů před začátkem závodů, po pondělní kontrole aktuálního stavu.

Pořadatelský tým se od té doby každý den od ranních až do večerních hodin velmi intenzivně věnuje přípravě tratí. „Na místě probíhá nahazování sněhu na tratě a jeho následné rozhrnování rolbou. Mimo domácí ČKS SKI Jilemnice se do příprav zapojili i trenéři a zástupci dalších lyžařských oddílů například z Vrchlabí, Trutnova, Dukly Liberec nebo Benátek nad Jizerou. Jednoznačně to svědčí o naší soudržnosti a schopnosti obětovat se pro náš sport,“ uvedl předseda úseku běžeckého lyžování Svazu lyžařů ČR Aleš Vaněk. „Všichni dělají naprosté maximum, aby bylo mistrovství ČR možné uspořádat. A všem těm společně se společností Melida, která je provozovatelem areálu, za to patří obrovský dík,“ dodal.

Nic tak nebrání tomu, aby bylo v pátek mistrovství ČR odstartováno. Byť vzhledem k aktuálním podmínkám došlo úpravě programu. V pátek se místo původně plánovaného sprintu pojede distanční závod volně, stejně tomu bude i v sobotu. V neděli pak domácí šampionát uzavřou závody štafet.

Na start se postaví běžci na lyžích od kategorie U15 až po seniorskou reprezentaci. Dle aktuálních předpokladů by se závodů kromě nemocných Ondřeje Černého a Adama Fellnera měla zúčastnit kompletní česká špička včetně reprezentačních jedniček Michala Nováka a Kateřiny Janatové.

Koktejl - další články

Doporučujeme