Halloween: Jak se slaví Svátek zesnulých v různých koutech světa?

26. října 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Ať už se jedná o Halloween, Dušičky nebo Día de Muertos, princip je v podstatě stejný. Jedná se o Svátek zesnulých. Kde se vlastně tento svátek vzal, a jak ho slaví lidé po celém světě? To nám prozradil web Prozeny.cz.

Přestože si ho většina lidí spojuje s Amerikou, kořeny Halloweenu jsou v pohanském svátku Samhain, který oslavuje konec keltského kalendářního roku a příchod zimy. Keltové věřili, že se v této době mrtví mohou vrátit zpátky na zem a živí nahlédnout do podsvětí. Aby zesnulí trefili domů, nechávají se pro ně na oknech svíčky a u stolu čeká prostřené jídlo.

Z Evropy přes USA zpět domů

Tyto tradice ještě stále dodržují ve Skotsku a některých oblastech Irska. Irští přistěhovalci si tuto tradici odvezli s sebou do Ameriky, kde se z něj stal “svátek všeho strašidelného” a v komerční podobě se vrátil do Evropy. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů, vyřezávají dýně a v předvečer všech svatých obcházejí domy, kde když nedostanou koledu v podobě sladkostí, provedou obyvatelům domu nějakou lumpárnu, jako je házení vajíček na dveře či obalení stromů na předzahrádce toaletním papírem.

Party v kostýmech

Zálibu v oblékání se do kostýmů převzaly i starší generace. Ty však volí trochu jiný styl kostýmů, a jak bylo řečeno v jednom populárním americkém filmu: “Halloween je jediný den v roce, kdy se holky mohou obléct jako děvky a nikdo je nemůže soudit.” V takových kostýmech pak vyrazí na party, nebo na nějakou sešlost a v kreativitě a originalitě se meze nekladou.

Día de los Muertos v Mexiku

Pro Mexičany je smrt součást života, nad kterou není třeba příliš truchlit – mnohem raději na své milované s radostí vzpomínají. Proto 1. a 2. listopadu (někde i dřív) oslavují Den mrtvých, Día de los Muertos. Součástí oslav jsou rodinné sešlosti, výstavba domácích oltářů a návštěvy hřbitova. Hroby lidé pečlivě vyčistí a večer sem zesnulým přinášejí dary a jejich oblíbená jídla. Krásnou ukázkou tohoto svátku je úžasná animovaná pohádka Coco, u které si popláčou spíše dospělí, než děti.

Kostýmy, smích a alkohol na Haiti

Na Haiti slaví počátkem listopadu příznivci vúdú Fet Gede, svátek smrti či mrtvých předků. Lidé se převlékají do kostýmů, vyrážejí za předky na hřbitov a nosí jim dary a květiny. Vše provází pozitivní atmosféra, nechybí alkohol, smích ani tanec – lidé tak chtějí získat přízeň a ochranu mrtvých.

Lidové tradice v Itálii

V Itálii se slavnost jmenuje Tutti i Santi (Všech svatých) a jedná se o náboženský svátek, ke kterému se váže mnoho lidových tradic. Italové navštěvují známé a příbuzné, dávají si dárky a vyrážejí na hřbitov. Oblékají si halloweenské kostýmy, vydlabávají dýně a pečou tradiční sladkosti. Po celé zemi se pořádají noční návštěvy hradů a krypt, průvody duchů, ohňostroje, promítají se slavné horory.

V Číně chodí duchové na představení

V Číně se slaví zhruba od poloviny srpna Měsíc hladových duchů, kdy se prolíná svět živých a mrtvých. Proto se nedoporučuje vycházet ven po setmění nebo se přibližovat k vodě, kde vás duchové mohou snadno utopit. Aby si je usmířili, chystají pro ně lidé symbolické hostiny a nabízejí jim jídlo i pití. Zapalují papírové obětiny a pořádají průvody a představení – zde je zakázáno sedět v první řadě, protože tahle místa jsou rezervovaná právě pro duchy.

Česko: tradiční Dušičky

U nás se na zesnulé vzpomíná 2. listopadu. Podle výzkumů ten den navštíví hřbitov čtyři pětiny obyvatel a dvě třetiny z nich zajdou na více než jeden hřbitov. O Halloween se u nás zajímá zhruba polovina populace – je brán především jako zábava pro děti a slaví se v mnoha školách a školkách.

Koktejl - další články

Doporučujeme