Lukáš Havránek: Při předsevzetích bývá problém, že si dáváme příliš vysoké cíle

7. března 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Lukáš Havránek (Foto: Frekvence 1)

Expert na budování disciplíny Lukáš Havránek byl hostem Heleny Šulcové v Press klubu Frekvence 1. Probrali spolu správný přístup k novoročním předsevzetí, kolik lidí je stále i na začátku března ještě dodržuje, jak začít běhat, když běh nesnášíme a na co se nejvíce soustředit. Dále probrali důležitost rozvržení a organizace času a proč s tím má poslední dobou tolik lidí problém.

Neúspěch si nesmíme vyčítat

Spousta lidí si dala jako každý rok novoroční předsevzetí, že začnou od nového roku běhat, cvičit apod. Podle odhadu pana Havránka a informací z posiloven to na začátku března může ještě stále dodržovat tak třetina lidí z prvotního návalu. “Hlavním problémem v dlouhodobém setrvání jakýchkoliv předsevzetí jsou přestřelená očekávání. Myslíme si, že si stačí na začátku ledna poručit, ale člověk se většinou automaticky jen tak neposlechne. Musíme si uvědomit, že na změnu máme daleko víc času než první týden či měsíc. Chceme všechno hned, ale to nejde. V tomto případě platí, že buď to půjde po dobrém, nebo to nepůjde vůbec,” vysvětluje expert na budování disciplíny“Dalším problémem je vyčítání si, když se nám něco hned nepovede. Pokud první týden v lednu neuběhnu to, co jsem si naivně zadal, nesmím si to vyčítat. Mám pak pocit, že jsem selhal a tím pádem se už nepokusím začít znovu. Přitom by to mohl být skvělý restart a pomůže nám to pokračovat v daném návyku,” říká Havránek.

Nepřemýšlet a udělat to!

Sám náš host běhá maraton, a přitom v minulosti běhání nesnášel. “Začalo to jedním hecem na vysoké škole, kdy někdo na prosincovém večírku nad ránem vykřikoval, že běhá maraton, a že to může běhat každý. Já měl v té době běh spojený s nechutnou aktivitu na tělocviku ve škole, tak mi to přišlo jako dobrá výzva a skutečně se mi to do roka podařilo. Zkrátka jsem o tom přestal přemýšlet a začal jsem to dělat. Naše motivace pro běhání bývá všechno jiné než samotný běh. Chceme zhubnout, chceme být v kondici… Když běhám jen k dosažení jiného cíle, nemůžu očekávat, že mě začne bavit. Mou hlavní motivací byl tehdy jen hec, což není ideální, ale mně to prošlo. Dnes už se z toho stal takový zvyk, že si nedokážu moc představit neběhat. Jsem rád v přírodě a na čerstvém vzduchu,” svěřil se Lukáš Havránek.

Upozorňuje, že pokud poběžíte ultramaraton (přes 100 km), tak jako on, je nejdůležitější nepřepálit start a rozložit si síly. Start může být velmi opojný, ale když se tempo přežene, můžete se vyčerpat během první půl hodiny a zbytek jen odtrpíte.

Stav rozhodové paralýzy

V rámci budování disciplíny je také důležitá organizace a plánování času. Podle experta přibývá lidí, kteří s tím mají problém“Z mé zkušenosti se s tím nejvíc potýkají kancelářští a především ti, kteří pracují na různých věcech, s různými lidmi a nemají jasně daný režim práce. Pak může nastat stav tzv. rozhodové paralýzy, kdy máte spoustu věcí, co musíte udělat, ale nedaří se rozhodnout, čím začít, a pak člověk nedělá nic. Pomoci může rozvržení celého týdne. Umět si naplánovat den, je důležité, ale to nestačí. Po poledni člověk zjistí, že se mu to celé rozpadlo, neví, kam dřív skočit. Musíme si dopředu určit, co musí být hotové v tomto týdnu a síly a čas si rozvrhnout.” říká host Press klubu Frekvence 1 Lukáš Havránek a dodává, že největší příčinou zbytečného vyrušení od práce bývá mobilní telefon. 

Koktejl - další články

Doporučujeme