Máte kočku? Tohle jsou ty nejčastější chyby, kterých se jejich majitelé dopouštějí. Neděláte je i vy?

29. března 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Máte doma kočku a chcete jí dopřát to nejlepší. Ale co když i přes svůj správný úmysl děláme něco špatně? Mezi nejčastější chyby patří například nekastrování koček, udržování stále plné misky, podávání kravského mléka a další. Radí nám s tím web HolidayCat.

Neustále plná miska granulí

S nejlepšími úmysly nechávají někteří lidé misky svých miláčků stále plné. Toto je jedna z nejčastějších chyb, kterou majitelé zvířat dělají. Problém je ten, že kočka či pes poté jedí častěji a více, než potřebují. Pokud je jídlo neustále k dispozici, kočka bude přibírat na váze, což může vést k obezitě. Abyste se tomu vyhnuli, dodržujte dávkování uvedené na obalu krmiva, nebo se poraďte s vaším veterinářem.

Nedáváte je kastrovat

Milióny koček a psů žijí na ulici nebo končí uspáním či utopením kvůli nechtěným vrhům. Přesto se stále ještě mnoho lidí zdráhá nebo je neochotné kastrovat své kočky. Pravdou je, že kastrace je pro vaše kočky zdravou volbou. Redukuje to riziko rakoviny a onemocnění rozmnožovacích orgánů jak u samic tak u samců.  Nekastrované kočky chované výhradně doma v dobách říje trpí, protože mají přirozený pud k páření, díky čemuž samozřejmě také značkují. Kastrovaní kocouři se zase více drží u domu, nemají takovou potřebu značkovat a nejsou tolik agresivní.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ʙʟᴏᴏᴍɪɴɢ (@constant__blooming)

Dáváte kočky do kočičích hotelů

Přesuny koček do hotelů a jiných neznámých míst je pro ně velmi zatěžující situace díky jejich nesnášenlivosti vůči změnám. Pachy cizích vystresovaných koček jim navíc dávají najevo, že zde něco není v pořádku, a tak se jejich strach ještě vystupňuje. Stejně tak se už vůbec nedoporučuje kočky brát na dovolenou s sebou, to pro ně bude hotová noční můra. Dnes existuje už profesionální služba na hlídání koček přímo u vás doma.

Neodčervujete

Škrkavky jsou častým parazitem jak u koček, tak u psů. Způsobují průjmy a zvracení a mohou vést k vážnému onemocnění. Málokdo ví, že mohou tyto červy napadnout také člověka. Navštěvujte veterináře pro pravidelné odčervení vaší kočky.

Kočky nemají dostatek pohybu

Stejně jako lidé i zvířata potřebují pohyb, aby byla zdravá. Kočky chované doma na gaučích tíhnou častěji k obezitě, což zvyšuje riziko například respiračních onemocnění a problémů s klouby. Pohyb můžete zajistit například pořízením laserového ukazovátka, zajímavých škrabadel různých výšek, druhého živého kočičího společníka a podobně.

Dáváte jim kravské mléko

Obraz, jak kočky pijí mléko je pouze mýtem. Ve skutečnosti je opak pravdou. Většina koček je nesnášenlivá vůči laktóze, což znamená, že neumějí zcela strávit cukr obsažený v mléku. To může způsobit například průjem. Ačkoliv jim bude nejspíš kravské mléko chutnat, raději jim kupte speciální kočičí, které jim neublíží a budou se po něm moct utlouct.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený A look improves mood (@caat.meo)

Příliš málo pozornosti

Stejně jako děti i vaše domácí zvířata budou znudění, když si s nimi nebudete hrát. A nuda může vést k problematickému chování jako například k agresi, ke škrábání nábytku, apatii, nebo nadměrnému mňoukání. Překonejte nudu schováním pamlsků různě po bytě, aby se vaše kočka zabavila a zároveň dostala odměnu. Pořiďte jí různé hračky, které může lovit, honit a pronásledovat. Pokud je vaše kočka šikovná, můžete jí naučit také pár kousků na povel.

Jednu toaletu pro více koček

Pokud máte více koček, každá by měla mít k dispozici svojí toaletu, popřípadě ještě jednu navíc. Kočky umí být velmi háklivé na čistotu, pokud bude toaleta zapáchat od jiné kočky, může ta první začít vykonávat potřebu nebo močit mimo určené místo. Není to však vždy pravidlem, proto je třeba vypozorovat, jak to mají vaše kočky.

Necháváte děti kočkám neúmyslně ubližovat

Většina dětí miluje zvířata, ale někdy může jejich entusiazmus vést k ublížení zvířeti. Malé děti si mohou hrát příliš hrubě, což pochopitelně vede k sebeobraně kočky. Buďte obezřetní, když přijde nové zvíře do rodiny. Stanovte pravidla pro děti, jak by se ke kočce neměly chovat a naučte je signály, které kočka vydává, když avizuje útok.

“Omylem” kočce vynadáte

Pokud přijdete domů a uvidíte shozenou vázu, chlupy na kuchyňské lince, nebo potřebu vykonanou mimo toaletu, možná budete chtít kočku potrestat. Ale zvířecí experti tvrdí, že to se mine účinkem na plné čáře. Tato událost se stala v minulosti a vaše zvíře si neuvědomí, že na něj křičíte právě kvůli tomu. Mnohem účinnějším se jeví odměňovat kočku ihned poté, co udělá příště pokrok.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @stitchthecoon

 

Koktejl - další články

Doporučujeme