Miloš Gregor: Šott dostál pověsti spravedlivého soudce. Problém byl v práci státního zástupce

10. ledna 2023·Koktejl·Redakce

Miloš Gregor. (Foto: se sohlasem M. Gregor)

Hostem v pondělním Press klubu na Frekvenci 1 byl politolog Miloš Gregor. Překvapil ho rozsudek soudu s Andrejem Babišem? Jak rozumí rozhodnutí soudce Šotta? Jak moc tato záležitost zamíchala předvolebními kartami? Co přinesla nedělní debata? Kdo je nyní v protibabišovském táboře silnější? A kdo by byl pro Babiše snazším soupeřem ve druhém kole? O tom si povídali s Čestmírem Strakatým.

Policie odvedla velmi dobrou práci

Pondělní rozhodnutí soudu, kdy byli Andrej Babiš i Jana Nagyová zproštěni obžaloby, mnoho lidí překvapil a některé naopak vůbec ne. “Záleží na úhlu pohledu. Podíváme-li se na dokument státního zástupce Jaroslava Šarocha, tak to příliš překvapivé nebylo. Pokud se ale podíváme na průběh soudního procesu, na výpovědi jednotlivých svědků, atd… tam jsem čekal jiný verdikt. Ukázalo se, že není vše tak čisté, jak by mělo pro osvobození být. Spíše státní zástupce neodvedl kvalitní práci, než že by byl pan Babiš zcela nevinný,” komentuje Gregor rozhodnutí soudu. Soudce Šott zmínil právě práci státního zástupce Šarocha a zmiňuje přístup obhájců Andreje Babiše. “Jsem politolog, nemám právní vzdělání. Nicméně podle mého názoru pan Šott dostál pověsti spravedlivého soudce, který na základě toho, co bylo řečeno a na základě předložených argumentů rozhodl spravedlivě. Ale kritika, která směřovala zejména na státního zástupce říká, že policie odvedla velice dobrou práci a státní zástupce se nelogicky rozhodl posuzovat případ z úplně jiného úhlu pohledu. Nebyl zadán důvod pro obžalobu Andreje Babiše, ale podezření na zpronevěru dotací stále přetrvávají. Linka, kterou nastínili vyšetřovatelé, byla výrazně silnější,” vysvětluje politolog Miloš Gregor.

Babiš je stále vyšetřován ve Francii

Tato záležitost jistě velmi zamíchala předvolebními kartami. “Rozhodnutí jistě vlilo do kampaně Andreje Babiše novou energii, obecně se s tím spíše nepočítalo a pro Babiše je to samozřejmě dobrá zpráva. V debatách nebude moct být osočován, že by špinil prezidentský úřad trestním stíháním, které má na krku. Musíme počkat, jak dopadne případné odvolání. Záleží také na tom, jak se podaří protikandidátům vysvětlit voličům, že právě odůvodnění soudce Šotta poukazuje, že nejde o zcela čistý případ. Buď se jim podaří připomenout voličům, že Babiš byl shledán vinným z dotačního podvodu ruskými úřady, nebo také že je stále vyšetřován ve Francii pro dotační podvody či praní špinavých peněz,” vysvětluje politolog.

Sebemenší chyba může rozhodnout

Nedělní debata prezidentských kandidátů přinesla jednu velkou událost, a sice že Josef Středula, který verbálně podpořil Danuši Nerudovou, odstoupil. “Pro paní Nerudovou je to jistě dobré, protože voliči, kteří ještě nebyli rozhodnutí, zda voli ji nebo Petra Pavla, se nyní mohou přiklonit na její stranu. Co se týče výkonu jednotlivých řečníků, čekal jsem lepší prezentaci právě těchto dvou favoritů. Bylo na nich vidět, že se snaží být velice opatrní, aby neudělali chybu. Jsou si jistě vědomi, že v posledních dnech před volbami, kdy jsou preference tolik vyrovnané, může jakákoliv chyba ohrozit jejich postup do druhého kola,” konstatuje Gregor.

Kdo je momentálně silnější v protibabišovském táboře? “Podle průzkumů za poslední dva dny máme výsledky čtyř agentur a pokud se nepletu, tak všechny dávají o něco vyšší preference Petru Pavlovi. Šance jsou ale stále dosti vyrovnané, aby se mohlo ještě cokoliv změnit,” říká host Press klubu Frekvence 1 Miloš Gregor.

Na závěr rozhovoru se vyjádřil k tomu, koho by pro Andreje Babiše považoval za lepšího či horšího protivníka v druhém kole. “Ještě v říjnu jsem odpovídal, že snazším soupeřem by byla jistě Danuše Nerudová. Dnes už si tím tolik jistý nejsem, ale s váháním bych stejně asi spíš označil ji za pro Babiše lepšího soupeře. Petr Pavel je kandidát, který má podporu více průřezovou, tím pádem se na něj hůř útočí skrz témata, která jsou citlivá pro určité skupiny voličů. Andrej Babiš je dlouho kandidátem, kterého podporují převážně starší lidé s nižším vzděláním z menších měst a obcí. Tím pádem si může dovolit kritizovat městského kandidáta, protože ví, že mezi těmto voliči nemá přílišnou podporu, a tak mu nijak neublíží,” vysvětluje Gregor.

Koktejl - další články

Doporučujeme