Neuvěřitelná cifra! Vzácný černý diamant Enigma se v Londýně vydražil za 91 milionů korun

10. února 2022·Koktejl·ČTK

Vzácný černý diamant Enigma byl v Londýně vydražen za 3,16 milionu liber (zhruba 91 milionů korun). Podle aukčního domu Sotheby's jde o největší broušený diamant, jaký kdy byl prodán v dražbě. Jeho hmotnost je 555,55 karátu, tedy 111,11 gramu. Kupec za něj hodlal zaplatit kryptoměnou, uvedla síň ke středeční dražbě.

Diamant typu carbonado patří mezi největší broušené diamanty na světě. Vzácné jsou i vzhledem k původu. Na rozdíl od většiny diamantů, které se utvářejí hluboko v zemi při vysokých teplotách a vysokém tlaku, se carbonados vyskytují v usazeninách v blízkosti zemského povrchu nebo na něm. Tato skutečnost a jejich zvláštní složení ukazují na možný mimozemský původ. Na Zemi se mohly dostat při dopadu meteoritu nebo asteroidu.

Carbonados jsou velmi vzácné, dosud byly objeveny jen v Brazílii a Středoafrické republice. Obsahují minerál zvaný osbornit, který se jinak vyskytuje jen v meteoritech. Černé diamanty jsou většinou staré 2,6 až 3,2 miliardy let, takže tu byly už před dinosaury. Samotné Zemi je přibližně 4,65 miliardy let.

Koktejl - další články

Doporučujeme