Petros Michopulos: Přímá volba prezidenta byla nejhloupějším rozhodnutím českých politiků od roku 1990

2. prosince 2022·Koktejl·Redakce

Petros Michopulos a Helena Šulcová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Heleny Šulcové v Press klubu Frekvence 1 byl politický marketér a komentátor Petros Michopulos. Probrali spolu taktiky a šance hlavních kandidátů na prezidenta, zhodnotili Miloše Zemana a prozradili, zda byla přímá volba prezidenta šťastné rozhodnutí.

Momentálně jsou dva favorité prezidentské volby – generál Petr Pavel a Andrej Babiš. Otázkou je, zda to tak zůstane. V posledních dnech velice stoupla i Danuše Nerudová, tak uvidíme, komu zůstane v ruce Černý Petr. Nerudová dělá dobře online kampaň, kde je hodně aktivní. Celá její kampaň je dobrá. To se ve výsledku vždycky projeví. Vidím to jako souboj dvou starších pánů a jedné dynamické dámy. Spousta voličů zatím nejsou schopni rozhodnout se, zda chtějí Petra Pavla nebo Danuši Nerudovou,” vysvětluje Petros Michopulos a dodává, že Nerudovou shledává sympatickou osobou, ale on zatím žádné favority nemá. “Já se většinou rozhoduji až na konci podle toho, jak kampaň nakonec dopadne, jak kandidáti vystupují v ostrých debatách, jak ustojí tlak veřejnosti a protikandidátů,” říká host Press klubu Frekvence 1.

Nerudová není Čaputová

Paní Danuše Nerudová bývá často srovnávána se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou“Pokud zde nějaké podobnosti jsou, tak jsou pouze prvoplánové. I životní příběh obou dam je jiný a také situace u nás je jiná, než byla tehdy na Slovensku. Zuzana Čaputová kandidovala po vraždě dvou novinářů, kdy byla situace extrémně emotivní, tedy i nálada voličů byla zcela jiná a nastavená na velkou změnu. Nejsem si jistý, že je to u nás stejné. Velká poptávka po změně byla při volbě do Sněmovny. To se pak projevilo na výsledcích. Tyhle volby ale nejsou o vládní politice, protože sebelepší prezident s vládou nic moc neudělá. Ani Babišovy voliči to tak nevidí, přestože se jim to Babiš takhle snaží podat,” konstatuje Petros Michopulos.

Babiš vedl kampaň celý rok

Podle sociálních sítí Andreje Babiše to vypadá, že je neustále někde mezi lidmi, že si s nimi povídá a je jim blízko. Jak to vidí náš host? “Neustále říkám, že Babiš má excelentní prezidentskou kampaň – už od začátku roku. Bylo velice chytré, že tak dlouho napínal veřejnost, zda bude kandidovat nebo ne. Kampaň vlastně vede od druhého dne po sněmovních volbách. Celý rok vedl prezidentskou kampaň na svou kandidaturu a hra o to, zda bude kandidovat on, Schillerová, Havlíček… byla velmi chytře vymyšlená taktika na to, aby udržoval media i voliče v napětí a udržoval se v médiích. Bylo to velmi dobře vymyšleno,” tvrdí odborník na politický marketing.

Co nakonec bude rozhodovat o výsledku? “Na to, aby byli často mezi lidmi, měli spoustu času, a to už se nedá moc dohnat. Prezidentské debaty mohou rozhodnout o tom, koho bude volit malá část nerozhodnutých, kteří se rozhodují až během posledních tří dnů. V debatách jde o to neudělat chybu. Kdo ji neudělá, ten získá největší počet hlasů. Pavel se jistě obává, že by Babiš mohl přijít s velkým útokem, proto se snaží omezit počet velkých debat. To je podle mého názoru taky chytré,” říká Petros Michopulos.

Přímá volba rozděluje společnost

Přímá volba prezidenta v každém případě rozděluje společnost. “Já jsem byl vždy velkým odpůrcem přímé volby. Bylo to nejhloupější rozhodnutí politiků České republiky od roku 1990. Garnitura, která to před lety schválila, si chtěla vylepšit reputaci v rámci vládních a politických skandálů. Mysleli si, že když dají lidu možnost přímé volby, že si nakloní jejich přízeň,” tvrdí host Press klubu Frekvence 1 Petros Michopulos.

Koktejl - další články

Doporučujeme