Policii dochází s demonstranty trpělivost. Platí ještě v Británii svoboda slova?

14. září 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Po smrti královny Alžbety II. se rozhodli někteří britští aktivisté vyrazit do ulic s provokativními transparenty. Jedním z míst, kde to opravu hodně vře, je Skotsko. Zatímco král Karel III. v katedrále svatého Jiljí stál u rakve své matky, před katedrálou se srocovali demonstranti. Někteří policisté již přestávají situaci psychicky zvládat a nechovají se tak, jak by měli. Informoval o tom Daily Mail.

Jak před Westminsterským palácem v Londýně, tak před katedrálou svatého Jiljí ve Skotsku se objevilo několik demonstrantů, kteří nad hlavou drželi transparenty s nápisy typu: “zrušte monarchii” nebo “není to můj král”. Ve Skotsku aktivisté volají po republice a připomínají krvavé dějiny své země, kdy rod, z něhož hlava monarchie pochází, uchvátila skotský trůn násilím.

Tamní situace jistě není jednoduchá pro nikoho. Ani pro policii, která musí udržovat pořádek. Ta už zřejmě ztrácí nervy. Podle Daily Mail jeden z přítomných aktivistů prozradil, že mu jeden z policistů vyhrožoval. Riskuje prý zatčení, když si na transparent napíše “není to můj král”. “Šel jsem na Parlament Square a zvedl prázdný papír. Důstojník přišel a ptal se mě na podrobnosti. Potvrdil mi, že kdybych tam to heslo napsal, zatkne mě podle zákona o veřejném pořádku, protože by to někoho mohlo urazit,” prozradil svědek, kterého takové vyjádření přinejmenším šokovalo.

“Jako většina Britů jsem byl vůči monarchii nejasně ambivalentní.  Ale to, co se tento týden děje, ze mě udělalo republikána. Jednou z mnoha věcí, díky kterým jsem hrdý na to, že jsem Brit, je naše svoboda slova. Je to jedno z našich nejcennějších a nejposvátnějších práv. A je pro mě mnohem vzácnější než královská rodina,” dodal pohoršený aktivista. Po tomto incidentu policie sice vydala prohlášení, že veřejnost má samozřejmě právo protestovat, nicméně se tento incident stal virálním a na královskou rodinu nevrhá dobré světlo. Zvlášť v těchto těžkých časech.

Koktejl - další články

Doporučujeme