Radim Fiala: Musíme investovat i do prorodinné politiky, aby se rodili ti, co budou platit důchody

14. dubna 2023·Koktejl·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Radim Fiala (Foto: Frekvence 1)

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala byl hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1. Promluvil například o tom, v čem se s Marianem Jurečkou neshodli, do čeho by se mělo především v rámci důchodové reformy investovat, co dělat proto, aby se rodili noví plátci důchodů, jak se má pomáhat mladým rodinám, a kde by měla vláda primárně získávat peníze do státní kasy.

Když se nebudou rodit děti, bude málo plátců na důchody

Hostem čtvrtečního Press klubu byl předseda poslaneckého klubu SPD a místopředseda hospodářského výboru Radim Fiala. Ve čtvrtek se sešli s ministrem práce a sociálních věcí Mariem Jurečkou a mluvili o důchodech a případné reformě. “Nastalo spoustu shodných momentů, ale i těch, kde jsme se neshodli vůbec. Tím hlavním je snížení valorizaci důchodů. Naši senioři by přišli o část svých důchodů oproti loňskému roku. Na tom my participovat nebudeme a panu Jurečkovi jsme řekli, že tady budeme hlasovat proti. Naopak jsme se shodli na tom, co přinášíme do důchodové reformy jako hnutí SPD. Říkali jsme, že pokud nepřineseme něco, co by reformě dalo smysl a myšlenku, opět to skončí na tom, že lidé půjdou později do důchodu a vládě to ušetří pár korun, do budoucna to však nebude mít žádný význam. Průměrnému důchodovému systému chybí to, že by měl po celou dobu investovat do rodinné politiky, politiky bydlení pro mladé rodiny. Nám budou platit důchody mladí, kteří budou pracovat, platit daně a důchodové pojištění. Když se nebudou rodit děti, které se nerodí, bude málo plátců na důchody,” říká předseda SPD.

Od roku 1989 neudělala žádná vláda nic pro mladé rodiny

Podle jeho názoru není na celkovou změnu, kdy by se nespoléhalo na naše platící potomky, už čas. “Samozřejmě si můžeme přispívat, můžeme se připojišťovat, ale systém bude průběžný. Základní myšlenka ale je, že musíme investovat i do prorodinné politiky. Do toho se musí investovat peníze. A to není jen na tuto vládu, ale na všechny vlády, které tu byly od roku 1989. Neudělaly vůbec nic pro mladé rodiny,” tvrdí Radim Fiala. Na otázku, co tedy chce dělat pro mladé rodiny SPD odpověděl, že budou připravovat parametry, které chtějí do důchodové reformy dát. “Ať už je to rodičovský příspěvek, přídavky, manželské půjčky… Ne že by byl rodičovský příspěvek vyšší, ale hlavně, aby ho vláda nesnížila. Dále by měly být snížené daně pro pracující rodiny. To znamená, že pro ty, kteří mají deset dětí, nic nedělají a jen si chodí pro sociální dávky. Dále například neexistuje porodné na třetí dítě. To by podle mě mělo být hodně velké. Všichni také víme, jak je dnes pro mladé lidi složité sehnat bydlení. Stát by měl pozemky převést na kraje a města a ty by je měly bezplatně poskytnout developerům za to, že tam postaví bydlení, a ti by pak měli zdarma odvést část bytů k bydlení státu, které by se využívaly pro mladé lidi,” pokračuje ve výčtu věcí, které by se měly udělat, předseda.

Snížení valorizace je důsledkem vysoké inflace

Z jednání, které ve čtvrtek proběhlo, vyplývá, že se uvažuje o mimořádných změnách ve valorizacích během roku, že by byly vypláceny jen měsíční dávky, mimořádné částky, které by se nezapočítávaly do základu, který se bude postupně valorizovat. Důchod by také měl růst o třetinu růstu reálné mzdy místo o polovinu, jak tomu bylo doposud. Některé věci se však zdají býti neudržitelné, protože na to stát nebude mít v tuto chvíli peníze. “Toto je ale důsledek obrovské inflace, která byla ještě před třemi měsíci 18 – 19% (dnešní čísla jsou 15%) a z velké části byla tvořena právě vysokými cenami energií. Kdyby vláda zastropovala ceny u výrobců, inflace nemusela dojít tak vysoko. To vláda neudělala ze solidarity k některým západním zemím. Kdyby to tak tehdy bylo, nedošlo by k mimořádné valorizaci, protože ta je navázaná na výšku inflace, minimálně by nebyla tak vysoká,” je přesvědčen Radim Fiala.

Vytáhnout peníze lidem z kapes je nejjednodušší

Uniklá data z Ministerstva financí tvrdí, že ministerstvo zvažuje zvyšování některých sazeb DPH, tím by se mělo vybrat asi o 25 miliard více. Je to jeden z návrhů, není finální. “Já rozhodně nejsem takový optimista jako vláda a premiér Petr Fiala. Pokles inflace je způsoben poklesem cen plynu, protože je po zimě a není taková poptávka. Tím pádem klesají ceny. To je na trhu běžné. Zatím musíme být ve střehu. Co se týče sazeb DPH, já si nesmyslím, že to, co říká ministr Stanjura, že je správné. Synonym nahrazení tří sazeb DPH jen dvěma, je jen zdražování a získávání peněz daňových poplatníků do státního rozpočtu. SPD s tím nesouhlasí a my navrhujeme abychom v této době nechali sazby tak, jak jsou. Představte si, že se vodné a stočné přesune z 10% do 21%, opět to zdraží náklady na bydlení. Nejprve bychom počkali, než přejde energetická a ekonomická krize a až pak o tom můžeme uvažovat,” říká předseda SPD a dodává, že vláda by měla začít přemýšlet trochu jinak. “Každý ministr musí přinést nějaké úspory, ne však na lidech. To je nejjednodušší vytáhnout lidem peníze z kapes. Každá rodina, která se dostane do ekonomických problémů, začne u sebe. Řekne si, kde může ušetřit, co si může dovolit nekoupit… Tato vláda nám neukazuje, že bychom my měli šetřit,” uzavírá Radim Fiala, který byl hostem Press klubu Frekvence 1.

Koktejl - další články

Doporučujeme