Smotané chloupky mohou kočkám v žaludku způsobit velkou neplechu. Jak s nimi bojovat?

15. listopadu 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Když se kočky olizují, spolykají během toho velké množství svých chlupů, které jim ale mohou v trávicím traktu způsobit spoustu potíží. Jak našim čtyřnohým kráskám pomoct, prozradil web Muj chlupáč.

Hřeben je náš kamarád

Abychom našim šelmám se chlupy pomohli, měli bychom je pravidelně česat. Kočku k česání navykejte už od kotěte. Tento rituál je velmi důležitý hlavně u dlouhosrstých koček, ale i ty krátkosrsté je dobré pravidelně česat. Postupujte ale něžně a pomalu, aby se z toho pro kočku nestal nepříjemný zážitek. Začněte s česací rukavicí, kdy budete chvilku česat a chvilku si s kočkou hrát. Pokud začne být vaše kráska neklidná, dejte si pauzu a pokračujte později. Celý proces prokládejte hlazením, pochvalami a klidně sáhněte i po chutném úplatku.

Jak často česat?

Frekvence se různí podle typu kožichu. Krátkosrsté kočky stačí vyčesávat jednou až dvakrát týdně, u dlouhosrstých ideálně každý den. Postupujte vždycky od hlavy až po konec ocasu a nikdy ne proti směru růstu srsti. Snažte se, aby to netahalo a zvýšenou pozornost věnujte chloupkům na zadních nohách a v okolí uší – zde se totiž srst cuchá nejvíce.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Dívejte se i další části těla

U česání se kočce nezapomínejte podívat i do očí, uší, na tlapky a zuby. Zaměřte se na stav kůže a prověřte, zda na ní nejsou parazité či poranění. Koupání kočky moc nemají rády a nepotřebují ho. Pokud se vaše micka v přírodě ušpinila, napusťte do vany trochu vody a šamponem pro kočky ji umyjte.

Dobroty vždycky zaberou

Dalším krokem při prevenci proti trichobezoárům je pravidelné podávání funkčních past, které mají za úkol podpořit přirozený průchod spolknutých chlupů a zabránit tak tvorbě právě zmíněných smotků. Účinnou složkou je slad, který je zdrojem vlákniny a zvýrazňuje chuť. Tyto zdraví prospěšné pochoutky zajišťují bezpečný průchod již vzniklých trichobezoárů trávicím traktem kočky a podporují jeho přirozené čistění. S problémy vaší kočičky se tak můžete rozloučit.

Koktejl - další články

Doporučujeme