Válka na Ukrajině se dotýká psů i koček. Ti nacházejí domov mezi vojáky

9. února 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Už osmým rokem trvá válka mezi Ukrajinci a proruskými separatisty v Donbasu. A nedotýká se pouze lidí, ale i zvířat a speciálním způsobem i domácích mazlíčků. Lidé, kteří odsud před válkou prchli zde v některých případech zanechali i své pejsky a kočky. S informacemi přišel Radiožurnál.

Mnozí domácí mazlíčci, jak kočky, tak i psi přišli ve válce na Ukrajině o své páníčky. Někteří si své mazlíčky stihli vzít s sebou, když před válkou prchali, někteří je zde ale nechali. Zvířatům nezbývá nic jiného, než se stát součástí roty.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že vojáci mají na starost úplně jiné záležitosti než psy a kočky, opak je pravdou. A tak tato nebohá zvířátka nacházejí provizorní domov u vojáků nebo u dobrovolníků. U jedné roty tankistů se ubytovala fenka Ljuska, která už vrhla osm štěňat.

“Je to velký problém, zvířata se instinktivně táhnou za vojáky, ale tak je to odnepaměti,” povídá Káťa, která pomáhá jako dobrovolnice na základně zdravotnické organizace ASAP Rescue. “Je tady hodně opuštěných zvířat. Když zdejší obyvatelé na začátku války prchali, někteří si zvířata vzali s sebou, jiní to nestihli. A tak se psi a kočky přidali k vojákům. Oni si ale také nemohou vzít všechny domů. Všichni naši psi se k nám dostali od vojáků,” popisuje.

Šestice psů už na této základně zdomácněla a považuje ji za své výsostné teritorium. Káťa dodává, že psi jsou lepší než alarm. Podle štěkání už pozná, jestli přichází známý člověk, nebo se tu potuluje někdo cizí. A jednou prý tahle smečka dokonce zahnala i donbaského vlka.

Koktejl - další články

Doporučujeme