Vzácný úkaz! V USA vyfotografovali ptáka s peřím napůl samčím a napůl samičím

1. března 2021·Koktejl·ČTK

Foto: BBC

Americkému ornitologovi se podařilo zdokumentovat vzácný úkaz "oboupohlavního" ptáka, když vyfotil kardinála červeného s napůl samčím a napůl samičím zbarvením. Jamie Hill tohoto jedince, který má část opeření zbarvenou červeně jako samec a část hnědě jako samice, zachytil v americkém státu Pensylvánie. Napsal o tom server BBC.

Na nezvykle vypadajícího kardinála upozornil Hilla jeho známý a ornitolog se zprvu domníval, že nespíš jde o ptáka, který trpí leucismem, tedy sníženou pigmentací. Později ale došel k závěru, že se pravděpodobně objevil jedinec se vzácnou anomálií nazvanou bilaterální gynandromorfismus, kdy jsou v těle namíchány buňky se samčí i samičí genetickou informací.

“Když jsem ty snímky nafotil, srdce mi tlouklo ještě dalších pět hodin, dokud jsem nedorazil domů a nezačal ty digitální záběry zpracovávat,” řekl Hill.

“Už skoro dvě desetiletí se snažím objevit datla knížecího, kterého jsme dlouho považovali za vyhynulého. Ale vyfotit tuhle vzácnou mutaci jednoho z našich nejběžnějších ptáků, gynandromorfického kardinála červeného, bylo skoro stejně vzrušující, jako kdybych opravdu toho datla našel,” dodal vědec.

Koktejl - další články

Doporučujeme