Zákaz husích jater ve Francii? Ochránci zvířat mluví o krutém krmení zvířat

25. prosince 2021·Koktejl·ČTK

Ve Francii se v posledních měsících vede vášnivá debata o tom, zda je přijatelné jíst gastronomickou delikatesu zvanou foie gras, tedy husí játra. Ochránci zvířat usilují o jejich zákaz kvůli násilnému krmení zvířat, které je nezbytné pro vznik této pochoutky.

Některé francouzské radnice husí játra přestala podávat na recepcích, které pořádají, aby tak ukázaly svůj odmítavý názor. Kuchaři naopak o tuto tradici nechtějí přijít.

Husí játra neboli foie gras jí Francouzi především během svátků, v Lyonu ho však loni v září na akcích města zakázali. Ke stejné věci se dříve uchýlily i další města. Jejich přístup chválí ochránci zvířat, ale kuchaři a restaurace se naopak bouří.

“Je to jako bychom ve Francii odsuzovali Brity za to, že jedí pudink a Nory za fermentované sledě. Jsou to výrobky, které jsou součástí našeho kulturního dědictví, kvůli kterým sem jezdí turisté,” říká Marie-Pierre Péová, předsedkyně sdružení výrobců foie gras. “Když to takto půjde dál, v restauraci už vám nabídnou leda plátek ananasu nebo melounu,” doplňuje.

Koktejl - další články

Doporučujeme