Martin Kupka: Covid není žádná chřipečka. Je na vládě, aby lidem vysvětlila opatření. Je potřeba chovat se racionálně

6. října 2020·Články·Barbora Pisingerová

Martin Kupka. Foto: ČTK

Čeští občané si v současnosti opět zvykají na restriktivní opatření v boji proti pandemii koronaviru. Pokud se bude situace nadále zhoršovat, ministr zdravotnictví má v plánu s omezeními ještě přitvrdit. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil poslanec a novinář Martin Kupka (ODS). 

V Česku letos už podruhé platí výjimečný stav a obyvatelé republiky si zvykají na nová omezující ochranná opatření. “Podle mého přesvědčení je nejdůležitější obsah opatření – co to bude znamenat, proč je děláme, co by znamenalo, kdybychom je neudělali, co nám reálně hrozí. Tohle potřebuje veřejnost vědět. Veřejnost ukázala v první vlně koronavirové krize, že se k ní postavila nanejvýš odpovědně. Že si poradila se situací, se kterou si vláda v té době poradit ani nemohla.Byli to lidé v České republice, kteří se dokázali sami ochránit,” reflektoval místopředseda ODS, poslanec a novinář Martin Kupka v pondělí v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Chřipečka to není

“Teď je ta situace složitější, protože máme za sebou první vlnu. Čtvrt rok, kdy nejen že jsme si museli utáhnout opasky, ale znamenalo to i celou řadu opatření. Teď se přijímají složitě, ale tím víc je potřeba, aby z úst ministra zdravotnictví nezaznívalo vyhrožování, ale zaznívalo naopak vysvětlení, důvěra ve veřejnost. Aby každý z těch lidí věděl, proč se ta opatření dějí a co by znamenalo, kdybychom se nechovali podle nich. Já jsem přesvědčen o tom, že naprostá většina veřejnosti je připravená ty argumenty vnímat a chovat se odpovědně vůči té situaci, která nebude lehká, to je zjevné,” myslí si politik.

Sílu nového koronaviru by nepodceňoval. “Myslím, že je úplně zřejmé, že to chřipečka není,” uvedl. Zároveň ale poslanec varuje před panikou. “Tady jde o to vyhodnocovat reálná rizika, racionálně. Nevytvořit na jednu stranu obavy a hysterický strach z toho, co přichází, a na druhou stranu nad tím nemávnout rukou a říct, to nás vlastně vůbec nezajímá,” nechal se slyšet.

Komunikace s občany

Jedním z nejdůležitějších úkolů vlády je nyní podle něj komunikace s občany. “Je to na vládě, aby správným vysvětlováním řekla, o co běží. Aby zdravotní systém dokázal odolat očekávanému náporu pacientů s vážným průběhem toho onemocnění. Aby se nezahltil, abychom nebyli svědky toho, k čemu došlo v Itálii. Tohle je důvod těch opatření. Dokud nebude k dispozici vakcína, tak to opravdu pro společnost bude znamenat jasná omezení, protože pořád budeme čelit riziku, že se křivka zvedne tak, že to zdravotní systém neutáhne,” je přesvědčen.

“Zejména v okamžiku, kdy sice budou k dispozici lůžka i ventilátory, ale nebude k dispozici personál, který by se pak o vážně nemocné pacienty staral. Tohle je reálný úkol, který má před sebou Česká republika jako celek,” okomentoval situaci.

Články - další články

Doporučujeme