Miloš Vystrčil: Bohužel respirátory, roušky a další věci se u nás tolik nevyrábí, protože místo nich podporujeme čínské výrobce

24. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (Foto: ČTK)

Čína je nadále na Českou republiku (ČR) naštvaná za to, že předseda Senátu odjel před několika měsíci na služební cestu na Tchaj-Wan a neplní vůči nám slíbené závazky. Přesto se stát spoléhá na ochranné pomůcky z Číny, místo, aby podpořil tamní podnikatele. Proč tomu tak je? A jak se Senát staví k návrhu odvolání dozorčí komise Rady České televize (ČT)? K těmto tématům se pro Frekvenci 1 exkluzivně vyjádřil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Na začátku pandemie v ČR vláda objednala ochranné pomůcky proti koronaviru z Číny. Z toho důvodu se v Česku většina pomůcek nevyrábí doteď. “Nasmlouvali jsme příliš nekvalitní ochranné pomůcky z Čínské lidové republiky, které sem pořád vozíme a dáváme do toho sta miliony korun,” popisuje situaci předseda Senátu Miloš Vystrčil. Momentálně by u nás firmy byly ale schopné poptávku pokrýt. “Bohužel respirátory, roušky a další věci se u nás tolik nevyrábí, protože místo nich podporujeme čínské výrobce,” dodává.

Čína své sliby nenaplňuje

Čína nakonec žádný ze svých slibů, který dala ČR nedodržela. “Ivestize z Číny v Česku jsou menší a nižší než z Tchaj-Wanu,” říká Vystrčil. “Čínské lidové republice se nezávislost Tchaj-Wanu nelíbí,” dodává. Aplikovaná politika jedné Číny může být podle předsedy vysvětlována mnoha zeměmi různě. “Všeobecně politika jedné Číny neexistuje a buďme rádi, že i v takovýchto místech světa se nachází svobodná demokratická země,” doplnil.

Naopak návštěva Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu má podle něj příznívé dozvuky. “V současné době je v Česku tuším 50 tisíc darovaných respirátorů z Tchaj- wanu pro naše kraje,” řekl. “Brzy budeme předávat i dar pěti linek na výrobu roušek a respirátorů, které nám hodlají věnovat,” uvádí. Dodal, že se také rozvíjí další obchodní kontakty, které Tchaj-Wanci s Českými podnikateli navázali. “Dozvuky už možná nejsou tolik slyšet, nejsou na prvních stránkách novin, případně se o nich v rádiích nebo v televizi tak nemluví, ale ta spolupráce se úspěšně rozvíjí,” popsal Vystrčil.

Odvolání dozorčí komise Rady ČT se Senátu nezdá

Situaci ohledně veřejnoprávní televize budou senátoři v dalších dnech monitorovat. “Jsme přesvědčeni, že tam mohlo dojít k překročení zákona tím zrušením dozorčí komise Rady ČT,” uvádí předseda. “Paní Lipovská, která navrhla odvolání všech členů dozorčí komise, před třemi měsíci v zápisu ČT konstatuje, že dozorčí komise pracuje velmi dobře, což mi přijde celé podivné,” dodává Miloš Vystrčil.

Senát v nejbližších dnech vydá k tomu určité stanovisko. “My v ODS v tom budeme velmi pozorní. Paní senátorka Miroslava Němcová se tomu intenzivně věnuje,” doplnil na závěr předseda.

Články - další články

Doporučujeme