Muž neuměl číst ani psát, přesto 17 let vyučoval na škole

17. dubna 2018·Články·Lukáš Vaněk

Americký rodák z Nového Mexica, John Corcoran, se v šedesátých letech stal učitelem. 17 let vykonával toto zaměstnání aniž by komukoli řekl jedno velké tajemství, kvůli kterému by možná kantorskou práci nezískal. Corcoran totiž neuměl číst a psát.

Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, je to pravda. Corcoran už během studií na základní škole zjistil, že s ním není něco v pořádku. Nedařilo se mu naučit číst. “Ve druhé třídě jsme měli naučit číst. Ale pro mě to bylo jako otevření čínských novin, nevěděl jsou, co ty řádky znamenaly,” uvedl Corcoran pro BBC. Ve třídě byl proto přesazen do přední řady, které ostatní žáci říkali “řada hlupáků”. Jak sám ale uvedl, učitelé, na rozdíl od žáků, se k nim chovali jako k normální žákům a necítili od nich, že by jim nějak dávali najevo, že jsou pomalejší.

Na třídních schůzkách učitelé jeho rodičům pravidelně říkali, že postoupí do dalšího ročníku a že se číst naučí. “Jenže já se to nenaučil,” řekl. Nemohl tomu přijít na kloub, proto chodil do školy otrávený. Rozhodl se ale, že školu dokončí, protože chtěl být úspěšný. Byl dobrý v atletice, uměl skvěle matematiku, ale neuměl napsat a přečíst své jméno.

Posléze se dostal na ryze atletickou školu, kde však musel při psaní testů podvádět. Při testu mu totiž pomáhal kamarád, který mu všechny otázky vyplnil. Poté co úspěšně udělal vysokou školu mu byla nabídnuta práce učitele. “Byla to absolutně nelogická věc. Dostal jsem se ze lví klece, abych se tam potom vrátil a tomu lvu se vysmíval,” vzpomíná Corcoran.

Na začátku kantorské kariéry si vytipoval tři studenty, kteří mu pomáhali se psaním, přesto ho nepodezírali. “Nikdo nepodezírá učitele,” vysvětluje. První osobě, které se svým problémem svěřil, byla jeho žena Cathy. “Trénoval jsem u zrcadla: Cathy, neumím číst,” prozradil. Když se jim narodila dcera a měl jí číst, tak od své dcerky slyšel: “Nečteš jako maminka.”

Nakonec se naučil číst díky 65leté ženě z knihovny, která mu dávala lekce. Byla to druhá osoba v jeho životě, které se o problému zmínil. Lekce trvaly zhruba sedm let. “Plakal jsem poté, co jsem se začal učit číst,” přiznal. O svůj příběh se nakonec podělil s celým světem. Vystoupil dokonce i v televizní show populárního moderátora Larryho Kinga. “Nikdy není pozdě,” vzkazuje.

 

Články - další články

Doporučujeme