Nejteplejší den léta! Čeká nás tropické úterý, bude až 38 stupňů

31. července 2017·Články·Redakce

Obyvatelům šestitisícové Třeště na Jihlavsku začalo 30. června sloužit nové letní koupaliště. Vzniklo na 1,5 hektaru nevyužívaných pozemků v lokalitě Malvíny. Funguje jako přírodní biotop, takže do vody nebude potřeba sypat chlor ani jiné chemikálie, čistí se pouze protékáním částí s pískem a rostlinami.

Teploty v Česku v úterý zesílí, na celém území budou přes den šplhat ke 34 až 38 stupňům Celsia. Vedro večer přeruší studená fronta, se kterou přijdou zřejmě i silné bouřky. Horko v dalších dnech by pak už mělo být menší, přesto zejména na jihovýchodě a východě republiky bude nadále přes 31 stupňů. Uvedl dnes na svém webu Český hydrometeorologický ústav. Upřesnil tak své předchozí informace o tom, že úterní maxima kolem 38 stupňů se budou týkat zejména jihu Moravy.

Velmi teplý vzduch proudí do Česka od jihu. Dnešní maximální teploty na většině území republiky překročí 31 stupňů a na jihu Moravy 34 stupňů. V úterý pak před zvlněnou studenou frontou, která začne večer postupovat přes Čechy k východu, příliv horkého vzduchu zesílí. Úterní maxima na celém území ČR budou v rozmezí 34 a 38 stupňů Celsia, uvedli meteorologové. Doplnili, že i v dalších dnech zůstanou zejména na jihovýchodě a východě ČR teploty nad 31 stupňů.

V této souvislosti meteorologové lidem radí, aby omezili tělesnou zátěž a vyhýbali se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Zvláště opatrní mají být starší a nemocní lidé a děti. Doporučuje se pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při použití klimatizace by měl být rozdíl venkovní teploty a klimatizovaného prostředí kolem pěti stupňů Celsia.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme