Nicole Studená: Událostí je hodně a pořád jsou nové situace na které se musíme adaptovat

3. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Nicole Studená: Událostí je hodně a pořád jsou nové situace na které se musíme adaptovat. (Zdroj: hzscr)

Hasiči denně vyjíždí k požárům, dopravním nehodám, záplavám a k různým mimořádným situacím. Letos je sice požárů extrémně méně, než v předcházejících letech. Hasiči ale i tak nezáhálejí a adaptují se společně s různými trendy . V pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1 se vyjádřila mluvčí hasičů Nicole Studená.

Letní prázdniny jsou obvykle obdobím největšího výskytu požárů. Letošní léto je ale daleko mírnější. “Co se týče požárů, tak ve srovnání s předchozími lety bylo letošní léto přívětivé. Protože do těch vln veder, které jsme zažili v posledních dnech, tak neustále pršelo,” uvedla mluvčí hasičů Nicole Studená. Hasičům se ale navýšily počty výjezdů k odčerpávání vody ze sklepů nebo zaplavených lagun. “Díky toho jsme neměli nějaké extrémní nárůsty požárů v přírodním prostředí, v lesích nebo na polích při žních. Což pro ty předcházející roky bylo poměrně typické,” dodává mluvčí.

V létě většinou dochází k pořárům hlavně v přírodním prostředí. “Je to opravdu o tom odhozeném nedopalku cigarety a rozdělání ohýnku, který nebyl dohašený. Půda je v tom období přesušená, suchá a ten nedopalek, který i třeba v těchto dnech, když je ta půda mokrá dopadne někde na vlhkou trávu a zhasne, tak v těch extrémně suchých létech už požár způsobí,” sdělila Studená. Tento rok je teda oproti loňsku klidnější, ale hasiči nazahálejí. “My jedeme v tom zápřahu pořád. Těch událostí je pořád hodně, pořád jsou nové situace na které se musíme adaptovat,” doplnila.

V době koronaviru stále pro hasiče platí určitá režimová opatření, ale zatím se dá říct, že pandemie koronaviru se jich nijak vážně nedotkla. “V té první vlně bylo sice nejvíce zasaženo hlavní město Praha, nicméně i na takové situace musíme být schopni se adaptovat. Hasiči slouží ve třech směnách, takže když to byl jeden z té směny, tak ta směna vypadla a musely ji nahradit jiné stanice, směny a ta stanice se musela vydezinfikovat.” popisuje mluvčí. V tuto chvíli je v řadách hasičů, po celé České republice, nakaženo osm příslušníků a v karanténě je celkem dvacet tři hasičů. “Přibylo nám ale více činností, jako například měření teploty, distribuce materiálů a výroba dezinfekce,” dodává.

Tragédie v Bohumíně, kdy v bytě uhořelo jedenáct lidí, byla podle mluvčí největší tragédií v historii hasičských sborů. “Vyšetřování je v tuhle chvíli v běhu. Generální ředitel hasičského záchraného sboru nechal sestavit odbornou komisi, která půjde po těch postupech, které tam při tom požáru byly. I když na první pohled to nevypadá, že by tam k nějakému pochybení došlo,”sdělila Studená.

Lidé jsou letos více opatrnější a hasiči se více snaží upozorňovat v rámci různých projektů na to, jak se například v přírodě chovat. “Spolupracujeme s Lesy České republiky na nějakých preventivních programech a vydali jsme metodiku pro žňové práce na polích,” říká Studená. O povolání hasiče je neustále zájem, takže podle mluvčí se nepotýkají s nějakou personální nouzí. “Máme i spoustu dobrovolných hasičů v obcích, kde jsou pro mládež nositeli kultury a sportu. Tahají tak děti od počítačů a ony tak opravdu sportují.”

 

 

Články - další články

Doporučujeme