Platy mohou letos růst až o pět procent, ukazuje průzkum. 5 rad, jak si správně říct o přidání

6. dubna 2017·Články·Redakce

Mzdy mohou letos růst rychleji než v předchozích letech, a to až tempem kolem pěti procent. Důvodem je rychlost vzniku nových pracovních míst a prohlubující se nerovnováha mezi poptávkou po zaměstnancích a nabídkou kapacit ze strany uchazečů.

Největší nedostatek zaměstnanců nyní hlásí průmyslová výroba a IT, počet volných pozic roste i v personalistice a v podnikových službách. Největší regionální rozdíly ve mzdách lze nalézt rovněž v IT a dále ve finanční oblasti.

Velké rozdíly jsou podle Martina Ježka, obchodní ředitel Grafton Recruitment, patrné i v hodnocení pracovníků bez znalosti cizích jazyků a těch, kteří je ovládají, a to napříč všemi sledovanými segmenty trhu.

V administrativě je největší zájem o asistentky a recepční. Ve zdravotnictví trvá nedostatek zdravotních sester i lékařů všech odborností. Kvalitních pracovníků je tedy nedostatek a zaměstnavatelé by si to měli uvědomovat. Jak si tedy říct o přidání platu?

1. Připravte si argumenty

Šéfovi musíte objasnit, proč by vám měl přidat. Připravte si proto dobré argumenty. Napište si seznam věcí, které se vám v poslední době povedly a připomeňte svému šéfovi dobré vlastnosti, kvůli kterým vás vlastně do dané práce přijal.

2. Šéfa nepřepadávejte na chodbě

Předem svému nadřízenému pošlete email, ve kterém naznačíte, o co vám jde. Detaily si ale nechte na osobní rozhovor.

3. Kdy si říct o přidání?

Rozhodně ne, když má šéf špatnou náladu, nebo když se ve firmě zrovna škrtá. Vhodná doba je, když máte nabídku z konkurenční firmy.

4. O kolik peněz si říct?Nepřeceňujte se, ani nepodceňujte

Dvojnásobek nejspíše nedostanete. Nediskutuje o konkrétních částkách, ale o určitém rozmezí. Reálné je ale přidání o 5 až 10 % platu.

5. Buďte diplomatičtí

Netlačte šéfa ke zdi a nevyhrožujte odchodem. Netrvejte na okamžité odpovědi a hlavně nezapomeňte, že pokud to tentokrát nevyjde, můžete žádost o zvýšení za čas zopakovat.

ČTK/Frekvence 1

Články - další články

Doporučujeme