Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu

10. srpna 2017·Články·Redakce

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání. Na twitteru to uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová ČTK řekla, že žádost souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. Sněmovní mandátový a imunitní výbor se má žádostí zabývat 18. srpna, vyplývá z pozvánky na jednání. Faltýnek serveru Seznam Zprávy řekl, že o žádosti policie ví.

“Dnes jsem obdržel od policie žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to poslance A. Babiše a poslance J. Faltýnka,” napsal Hamáček. “V té žádosti je uveden i důvod, ale já nejsem oprávněn obsah té žádosti komentovat, protože s obsahem se musí nejprve seznámit členové mandátového a imunitního výboru,” dodal pro ČTK. Potvrdil také, že Sněmovna by se měla žádostí zabývat na své nejbližší schůzi, která začne v úterý 5. září.

Zenklová doplnila, že v případu zatím nebyl nikdo obviněn. Předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek pro Seznam Zprávy uvedl, že o žádosti policie ví a vydání se nebude bránit. Reakci předsedy hnutí ANO Babiše ČTK shání.

Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme