Policie znovu požádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka

21. listopadu 2017·Články·Redakce

Policie v úterý podle informací ČTK zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová ČTK potvrdila, že žádost se týká dvou poslanců a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. Sněmovna Babiše s Faltýnkem vydala ke stíhání v minulém volebním období. Poté, co znovu získali poslanecký mandát v říjnových volbách, však bylo jejich trestní stíhání přerušeno. O jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení.

“Vyšetřovatel v úterý poslal žádost o vydání dvou poslanců v souvislosti s dotací na farmu Čapí hnízdo,” řekla ČTK bez bližších podrobností Zenklová. Ke konkrétním jménům poslanců, o jejichž vydání policie žádá, se mluvčí nevyjádřila. Babiš i Faltýnek jakékoliv obvinění dlouhodobě odmítají. Kauzu považují za vylhanou a vyfabulovanou.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je překvapen rychlostí a urputností policie. “Rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat,” napsal ČTK. Postup policie podle něj dokazuje, že jde o čistě politickou kauzu. Krok nicméně považuje za očekávatelný, protože “systém nikdy nespí”. Nevyjádřil se k otázce, zda znovu bude hlasovat pro své vydání.

Babiš upozornil na to, že teprve v pondělí noví poslanci složili slib. “Sněmovna ještě není ustavená, není zatím ustaven mandátový a imunitní výbor, není zvolen předseda Sněmovny, takže žádost nemůže ve Sněmovně nikdo převzít,” konstatoval s tím, že média už ale zprávu o žádosti policie mají.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme