Přezout, umýt a dál? 6 kroků, jak připravit auto na jaro

30. března 2017·Články·Redakce

shutterstock

Většinu z nás vozí denně do práce a neodmyslitelně patří k našemu životnímu stereotypu. Auto. Po zimě je potřeba se mu pořádně podívat na zoubek, aby bylo náležitě připraveno na jarní a letní sezónu. Máme pro vás několik rad, jak toho docílit.

#1 Vzduch je čistý

A to díky klimatizaci, o kterou se staráme, což znamená, že ji nejméně jednou za dva roky necháme v rukou odborníků. Technici v servisu provedou výměnu chladiva. Základní ošetření je sice možné i pomocí speciálního dezinfekčního spreje, který je volně v prodeji, důkladného zneškodnění všech mikroorganismů ale docílí pouze odborník.

#2 Stěrače stírají

Životnost stěrače je v průměru polovina roku a pokud se vám ten váš zdá v pořádku, postačí výměna břitů – což vyjde na pár korun. Na životnost břitů mají vliv náhlé změny teplot i delší mrazy.

#3 Raz, dva, tři – výměny filtrů

Víte, kdy který filtr vyměnit? Jsou tři. Olejový se mění souběžně s výměnou oleje. Po najetí dvaceti tisíc kilometrů přichází na řadu vzduchový. Zhruba po patnácti tisících si zaslouží pozornost ten pylový – na jaře zachraňuje pasažérům s alergiemi zdraví, brání totiž pylům v průchodu do klimatizace. Pokud ho neměníme, množí se plísně.

#4 Jako doma – čisto a útulno

Jarní detox se netýká jen těla, šatníku a úklidu domácnosti. I interiér vašeho mazlíčka je nutné zvelebit. Zaschlé kusy bahna, kamínky, jehličky – všechno musí pryč. Vzpomínky na zimu na jaře z podrážek umývat nechceme. I tento krok můžete pohodlně svěřit do rukou odborníků, jsou ale tací, kteří hodinku nebo dvě u benzinové pumpy rádi stráví luxováním svého miláčka. Rovnou můžete zkontrolovat, zda nevržou panty u dveří. Pokud ano, stačí je promazat.

#5 Brzdy v kondici

Jarní nezbytností je kontrola brzdového obložení. ABS bylo v zimním období velmi namáháno. Sjeté destičky, zvlněné kotouče, špína v čidlech? V podstatě samozřejmost po zimním provozu. Kontrolu ocení i tlumiče.

#6 Ať se leskne

Co se týče myčky, nešetřete. Jednou za čas je opravdu potřeba pořádně auto vymýt – včetně podvozku a kol, vysušit a dopřát mu speciální přípravky. Zbytky zimních plískanic a soli prostě musí pryč.

TIP

Zákonnou povinnost co se přezutí pneumatik týče máme od 31.března. Do té doby je přezouvání zbytečné. Dlouhodobě by teplota musela stoupnout nad 7 stupňů Celsia.

Články - další články

Doporučujeme