Proč je hraní pro vaši kočku důležité? Veterináři mají jasno

1. listopadu 2018·Články·Barbora Pisingerová

Možná si se svou kočkou hrajete hlavně proto, aby se celý den nenudila a nevymýšlela potom lumpárny. Podle veterinářů jsou však správné hry velmi důležité pro její zdraví. A to jak to fyzické, tak psychické. 

Laboratorní testy na myších prokázaly, že sociální hry stimulují mozková centra odměny a zajišťují, že se jedinec cítí šťastný a uspokojený. Tytéž reakce spouštějí například některé drogy, sex, chutné jídlo a jiné příjemné prožitky.

Během aktivní hry si kočka procvičí své přirozené dovednosti lovce, rychlost reakcí a své instinkty. V čím lepší fyzické kondici bude, tím lépe se bude cítit. Navíc v takovém případě dělá, co je pro ni přirozené. Tyto hry kočku rozpohybují a pomáhají předcházet obezitě.

Během strategických her si kočka procvičí i svůj mozek, což jí rovněž pomáhá zůstat dlouho fit. Senilita a poruchy kognitivních funkcí se totiž na stáří nevyhýbají ani kočkám. Hračky, které kočku nutí se zamyslet, jsou výborné na biochemické procesy v jejím mozku a rozvíjení jejího myšlení. Za pár let na tom pak bude takové zvíře rozhodně lépe, než jeho kolega, který se roky jen válel na gauči.

Nejlepší jsou takové hračky, které zároveň stimulují několik smyslů zvířete. Tím udržují mozek ve střehu a nutí ho pracovat. Ideální je, pokud se vám podaří najít takovou hračku, se kterou si kočka vyhraje i sama. Zabaví se pak i ve vaší nepřítomnosti. Neměli byste však zapomínat ani na společné hry. Ty utužují váš vztah, umožní vám prověřit schopnosti vaší kočky efektivnějším způsobem a lépe simulují skutečný lov.

Články - další články

Doporučujeme