Syndrom ekonomické třídy hrozí všem, kteří se vydají na dovolenou. O co jde a jak se mu vyhnout?

19. července 2017·Články·Redakce

shutterstock

Název syndromu by mohl vést k domněnce, že postihne jen ty, kteří letí letadlem. Pravdou je, že hrozí všem, kteří musí podniknout jakoukoliv cestu, aby se do vytoužené destinace dostali. Problémy s otékáním nohou zná téměř každý, zvlášť v létě a na cestách, riziko krevních sraženin už ale bere vážně málokdo.

Název syndromu, tedy syndrom ekonomické třídy, vznikl z toho důvodu, že lidé, kteří cestují právě tímto způsobem, mají velmi malý osobní prostor a o pohodlí většinou nemůže být řeč. V podstatě to tak nějak přetrpíme a těšíme se, až budeme v cíli.  Proto většina leteckých společností už předem nabádá k procvičování nohou během letu, propínat špičky, kroužit kotníkem a celkově se snažit nohy nenechávat v jedné pozici.

Co nám hrozí?

Pokud máte problémy s křečovými žílami, nebo jste už dokonce měli někdy v životě trombózu, pak můžete žádat před letem o místo v uličce. Tam si nohy pohodlně vyložte a občas se projděte. Zvlášť sedadla umístěna u nouzového východu nabízí cestujícím větší prostor.

Pro těhotné ženy by mělo být lehké cvičení během letu povinností, stejně tak pro cestující nad 50 let, osoby s nadváhou či srdečními chorobami a také při užívání antikoncepce. Zvýšené riziko trombózy hrozí také kuřákům. Prevenci jsou kompresivní punčochy, které tlakem stáhnou žíly a tím krev proudí rychleji. Vyzkoušejte je a uvidíte, že nohy nebudou tak otékat a budete se opravdu cítit lépe.

Při jízdě autem jsou důležité pravidelné přestávky na protažení, procházku a kávu. Důležité je také dodržovat pitný režim, což má i vedlejší účinek – budete nuceni zastavit a na toaletu se projít. To vaše nohy při dalekých cestách velmi ocení. Provětráte si hlavu, dáte si kávu a bude se vám zase řídit o něco lépe.

Články - další články

Doporučujeme