To je podívaná! Pláž po bouři zaplavily tisíce »penisových ryb«

18. prosince 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: iNaturalist Creative Commons

Kalifornskou pláž Drakes Beach nedávno zaplavily tisíce tvorů, kterým se v Americe velmi přiléhavě přezdívá "penisová ryba". Zvláštní pohled nadchl jak biology, tak laickou veřejnost. Mořské červy podivného tvaru vyplavila na břeh silná bouře. Zvláštního úkazu si jako první všiml časopis Bay Nature.

Na obyvatele okolí pláže Drakes Beach v Kalifornii čekal minulý pátek opravdu zvláštní pohled. Po silné bouři totiž písečnou pláž zaplavily tisíce červovitých tvorů připomínajících pánské údy. V angličtině se jim ze zjevného důvodu říká “penis fish”, tedy penisová ryba. Odborní název zní ale urechis unicinctus a o žádnou rybu se ve skutečnosti nejedná.

Tento zhruba deset centimetrů dlouhý červ žije na dně mořských zálivů. K pohybu využívá svou jedinou končetinu, po většinu času ale leží na dně v bahně a písku. Živí se hlavně planktonem a drobnými živočichy. Třebaže vypadá velmi nenápadně, přece jen může překvapit – červi se totiž dožívají až pětadvaceti let a k zachycení potravy si vytvářejí speciální pavučinky ze slizu. Občas se stane, že bouře několik jedinců vyplaví na břeh, podobná záplava je ale spíše vzácností.

Pro obyvatele Evropy je pohled na červy trochu zvláštní, v Asii jde ale o oblíbenou pochoutku. Například v Koreji a Číně se jí s kořením kočchudžang a sezamovým olejem.

Články - další články

Doporučujeme