Vejce jsou pro psy zdravá, mají ale svá rizika: Na co si dát pozor?

18. dubna 2019·Články·Barbora Pisingerová

Za starých časů neváhali volně žijící psi a vlci vyrabovat ptačí hnízda a vajíčka spořádat i se skořápkou. Našim mazlíčkům bychom však jen tak syrová vejce nedali. Představují pro psy nebezpečí a jaká úprava je nejlepší?

Vajíčka jsou výborným zdrojem proteinů a obsahují množství aminokyselin i mastných kyselin. Pokud jsou vařená, mohou je psi konzumovat prakticky bez obav z jakýchkoli negativních důsledků. Někteří chovatelé je využívají jako zdravé pochoutky a vajíčka se dokonce doporučují podávat psům, kteří mají podrážděný žaludek.

Když však přijde na syrová vejce, je na místě jistá obezřetnost. Jako jakákoli syrová potravina, může i vajíčko obsahovat mikroorganismy, které mohou u psa vést k rozvoji nákazy. Jednou z nemocí, kterou mohou psi a od nich i jejich páníčci chytit, je například salmonelóza.

Pokud svého psa krmíte syrovými vajíčky pravidelně, můžete mu navíc způsobit nedostatek biotinu. Tento vitamín přispívá ke zdravé funkci kůže, trávení a metabolismu.

Ačkoli negativní projevy nejsou časté, veterináři raději doporučují vejce před podáváním zvířeti uvařit. A to pokud možno bez soli, másla a dalších přísad, které by nemusely být úplně prospěšné.

Články - další články

Doporučujeme