Tomáš Prouza: Největší obavou pro podnikatele je nejistota, že nikdo neví, jak vláda bude rozhodovat

15. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Tomáš Prouza (Foto: ČTK)

Koronavirová krize rozjela lavinu omezení a události zejména v cestovním ruchu. Někteří hoteliéři byli nuceni své hotely uzavřít a doteď ani neotevřeli. Bary, restaurace a cestovní kanceláře jsou většinou zadlužené a nikdo z nich netuší, kdy se daná situace zlepší. V pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1 se k tomuto tématu vyjádřil prezident svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Hygiena a vláda před třemi týdny nařídila nějaká opatření, ale po ohlasech lidí na internetu okamžitě svá nařízení zmírnila.  “Myslím si, že tady si vláda pod sebou podřezala větev,” řekl prezident svazu obchodního a cestovního ruchu Tomáš Prouza.  “Ještě před třemi týdny v pondělí něco vyhlásili, ve středu to výrazně zpřísnili a najednou lidi řvali na Facebooku a tak premiér potom ve čtvrtek skoro všechno zrušil. A pokud vidíte, že vlastně vláda nemá promyšlené, jak rozhoduje, že stačí pár kliků na Facebooku a vláda, s prominutím, stáhne ocas mezi nohy a zruší věci, které věcně dávaly velký smysl, tak jak vlastně máte brát cokoli vážně,” dodal Prouza.

Češi také neberou úplně vážně nošení roušek a berou to spíše jako přítěž. “Pravidla dodržují, jenom když musí. Jde to vidět třeba, když jezdím tramvají. Nastupuji na I.P. Pavlova, tam lidi stojí namačkáni na zastávce a roušku nemá nikdo. V okamžiku, kdy už mají jednu nohu v tramvaji, tak si tu roušku nasadí,” komentuje situaci prezident svazu cestovního ruchu. Podle něj nenošení roušky je znak čtvrtého odboje a proto nakažených v Praze přibývá.

Naopak v cizině je podle něj ta zodpovědnost nošení roušek velmi překvapivá.“Začátkem března to v Bruselu nikdo nebral moc vážně, dneska všichni mají roušky na ulicích, v obchodech, kde jsou označené rozestupy, které lidi dodržují,” popisuje Prouza. V restauraci dokonce dostanete při vstupu papír, kde musíte vyplnit své kontaktní údaje. “Je to z toho důvodu, aby vás mohli dohledat, kdyby se cokoli stalo,” dodává.

Pokud na jaře bude vakcína, která bude účinná a bude jí dostatek, tak lidé začnou znovu cestovat. Ale pokud ne, tak cestovní ruch nejspíš utrpí další ztráty. “Klíčové bude také to, co se stane s českou ekonomikou, protože teď ti, kdo mohli, tak ještě mají otevřeno, zkouší si přes léto vydělat maximum možného a pak třeba zavřou mezi říjnem a březnem, aby ušetřili, ale pokud se tady nevrátí ve větší míře zahraniční turisté, tak hoteliéři neotevřou ani v březnu,” uvedl prezident. 

Podle Prouzy je největší obavou nejistota v rozhodování vlády.“Doteď vláda ještě dluží barům a restauracím za jaro, kdy je zavřela, a nejhorší je, že ne, každý tu kompenzaci dostane,” řekl. Za vládou svaz obchodu a cestovního ruchu ČR chodí opakovaně, ale vláda je momentálně velmi imunní. “Když jsme tam byli s prvním návrhem, aby se dala kompenzace hotelům a restauracím, tak první reakce premiéra byla, že restauracím ani korunu a jestli se chceme bavit aspoň o hotelech, tak máme okamžitě škrtnout ty návrhy pro hospody a nikdy neřekl proč, byla tu jen ta emoce a nic víc,” dodal Prouza.

Pokud čísla v Česku dále porostou, podle všeho budeme muset počítat i s dalším omezováním v cestování. “Podle mého odhadu třetina cestovních kanceláří nemá šanci přežít, uvidíme ale jak to bude v zimní sezóně, ale strach tu v lidech pořád je a cestovat chtějí méně,” doplnil prezident svazu.

Články - další články

Doporučujeme