Učitel adoptoval chlapce bez domova, aby se dostal na čekací listinu k transplantaci

2. června 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto FOX

Učitel matematiky z Colorada v péči o své studenty neváhá zajít ještě o krok dále, než by bylo běžné. Když zjistil, že jeden z jeho žáků jménem Damien (13) nemá nárok na potřebnou transplantaci kvůli neustálým přesunům mezi pěstounskými rodinami, rozhodl se chlapce adoptovat.

Třináctiletý Damien to v životě opravdu neměl jednoduché. Co se pamatoval, putoval z jedné pěstounské rodiny do jiné. Od osmi let se navíc potýkal se selháním ledvin. Neustálé přesuny mezi náhradními pečovateli však značně komplikovaly jeho přístup k potřebné transplantaci.

Pokaždé, když byl přesunut do nové rodiny, spadl v čekací listině na konec. Jedním z požadavků na pacienty je totiž stabilní domov. Protože transplantace nebyla v dohledu a chlapcův stav byl velmi vážný, bylo nakonec potřeba, aby se přestěhoval do nemocnice. Damien dlouho své břímě nesl sám a nebyl zvyklý se nikoho moc prosit o pomoc. Když o tom však informoval svého učitele, ten chlapcův příběh nemohl vůbec dostat z hlavy.

Finn Lanning sice Damiena skoro neznal, rychle však pochopil, že pomoc může chlapci doslova zachránit život. Pokud by totiž žil v klasické rodině, obdržel by zřejmě nový orgán již dávno. Lanning proto začal přemýšlet a rozhodl se, že chlapce adoptuje.

To nakonec skutečně udělal. Damien, který se k němu záhy nastěhoval, je díky tomu na samém vrcholku čekací listiny. Okolí dokonce vytvořilo profil na speciální stránce GoFundMe, aby Lanningovi pomohli poplatit některé výdaje za nového pubertálního syna a jeho léčbu.

Učitel a žák brzy našli společné zájmy. Ačkoli pacient mnoho potravin nemůže jíst, dvojice spolu často a ráda vaří. Chlapec má shodou okolností i talent na matematiku, který učitel s radostí rozvíjí. Ve škole bude mít však chlapce ve své třídě už jen rok. Potom Damien poputuje na střední školu.

Články - další články

Doporučujeme