Útočník v Hamburku pobodal v supermarketu několik lidí, jednoho zabil

28. července 2017·Články·Redakce

Jednoho mrtvého a šest zraněných si dnes vyžádal útok nožem v supermarketu v severoněmeckém velkoměstě Hamburku. Pachatele se podařilo zadržet na útěku během půl hodiny. Je jím 26letý muž, který se narodil ve Spojených arabských emirátech, informovala policie. Současná státní příslušnost útočníka je ale předmětem dalšího vyšetřování. Motiv činu je zatím neznámý.

Podle policie vnikl muž ozbrojený velkým kuchyňským nožem krátce po 15:00 SELČ do nákupního střediska Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburské čtvrti Barmbek.

“Ten muž začal okamžitě bodat do zákazníků, zabil přitom jednoho člověka a několik dalších zranil,” uvedla policejní mluvčí Heike Uhdeová.

Muže, který z obchodu s potravinami následně utekl, pronásledovali svědci. Během půl hodiny jej pak zadrželi policisté. Deník Bild zveřejnil fotografii zadrženého muže se zkrvaveným bílým pytlem na hlavě, který sedí v policejním voze. Jeho zbraň policisté zajistili.

Kromě jednoho mrtvého, kterým je podle dokumentů, které měl u sebe, padesátiletý Němec, si incident vyžádal také šest zraněných. Přímo v obchodě zranění utrpěli 50letá žena a čtyři muži ve věku 64, 57, 56 a 19 let. Posledním zraněným je 35letý muž, který pomáhal prchajícího útočníka zadržet. Zranění některých osob jsou podle policie vážná. Lehké zranění utrpěl také samotný útočník.

Policie oblast v okolí obchodu s potravinami po činu uzavřela. Na místě byli těžce ozbrojení policisté a vznášel se nad ním i vrtulník. Navečer většina ozbrojenců z místa činu odjela.

Motiv útočníka je nejasný. Hamburská policie na twitteru uvedla, že se “prvotní informace o loupežném přepadení zatím nepotvrdily”. S určitostí pachatel podle policie ale jednal sám, neměl tedy žádného komplice. Podle svědků oslovených televizní stanicí n-tv křičel útočník Alláhu akbar (v arabštině Bůh je veliký). Policie tuto informaci nepotvrdila, uvedla ale, že ji prověřuje.

Vyšetřování případu převzal zvláštní tým, na jehož činnosti se podílí oddělení vražd i oddělení policie, které se zabývá politicky motivovanou kriminalitou. “Nadále prověřujeme všechny možnosti,” zdůvodnila složení týmu v podvečer policie.

 

Zdroj: ČTK

 

Články - další články

Doporučujeme