Vědci objevili koronavirus u několika koček

12. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

(Foto: Shutterstock.com)

Vědci z Wu-chanu chtěli zjistit, jak velkým rizikem je virus SARS-CoV-2 nebezpečný pro domácí mazlíčky. Podle nové studie koronavirus chytilo deset až patnáct procent koček, které podrobili testům. Do budoucna chtějí na nich testovat protilátky.

V období od ledna do března vědci odebrali celkem více než sto kočičích krevních vzorků. Ne všechna zvířata byla toulavá, takže se dá předpokládat, že se nakazila od lidí. Z toho důvodu vědci doporučují, aby lidé byli opatrní. Pokud se u nich nemoc projeví mají zůstat v karanténě mimo své domácí mazlíčky.

“Mela být zvážena opatření k udržení vhodné vzdálenosti mezi pacienty s COVID-19 a domácími zvířaty, jako jsou kočky a psi. Rovněž měla být zavedena hygienická a karanténní opatření pro tato vysoce riziková zvířata,” sdělila serveru Dailymail.co.uk autorka výzkumu Meilin Jin. Vzhledem k podobnosti, jak kočky a lidi reagují na tuto infekci, tak vědci chtějí na kočkách testovat protilátky proti SARS-CoV-2 u lidí.

Zvířata příznaky viru nevykazovala, ale předpokládá se, že může být pro domácí zvířata smrtelný. Vědci také potvrdili, že úroveň infekce u společenských zvířat je pravděpodobně mnohem vyšší. Proto se počítá s dalšími výzkumy, aby se zjistilo, jak se virus na zvířata přenáší a zda jej dokáží zvířata přenést na člověka.

 

Články - další články

Doporučujeme