Veterináři varují před solnými lampičkami. Kočkám mohou hodně ublížit!

25. července 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: RoseAvenueVet

Ačkoli solné lampičky na svíce či žárovky mohou v interiéru vypadat moc hezky, všichni chovatelé koček by se jich měli raději vzdát. Veterináři se totiž shodují na tom, že našim mazlíčkům mohou velmi uškodit - a v nejhorším případě je dokonce i zabít.

Solné lampičky, co kterých lidé vkládají svíčky, nebo montují žárovky, jsou velmi oblíbené. Pokud se však po vaší domácnosti pohybují kočky, vyplatí se jejich přítomnost v bytě zvážit. Pro kočky jsou totiž tyto lampy velmi lákavé k olizování.

Lízání lampy však může vést až k otravě sodíkem a bohužel velmi snadno může skončit i smrtí zvířete. Otrava sodíkem totiž způsobuje nerovnováhu v hladině elektrolytů v těle, což vede k otokům mozku. Lízání solných lampiček je navíc pro zvířata silně návykové a kočka tak lehce může překročit bezpečnou dávku.

Pokud máte doma takovouto lampičku, umístěte ji někam vysoko, nebo kamkoli, kam se vaše kočka nedostane. Dejte si pozor i na jiné zdroje soli, ke kterým by se mohla v domácnosti dostat. Veterináři rovněž varují, že ačkoli kočky mohou prosit sebevíc, není dobrý nápad krmit je ani slanými pamlsky.

 

 

 

Články - další články

Doporučujeme