Vlasy se mastí vinou častého mytí! 5 vlasových mýtů, kterým stále ještě věříme

2. listopadu 2017·Články·Redakce

shutterstock

Není na tom nic složitého, v rámci relaxace ve vaně nebo rychlé sprchy si spláchnete i vlasy. Je to jeden z hygienických návyků, které vedou k tomu, abychom vypadali dobře. Jsme na to zvyklí, zvlášť ženy o svou kštici pečlivě dbají a jsou ochotné kvůli tomu vstávat i o hodinu dřív. Je ale každodenní mytí vlasů opravdu prospěšné nebo mají pravdu naše babičky, které tvrdí, že kvalitní vlasy jsou ty, o které se zase tolik nepečuje?

Mýtus č.1: Denně!

Nejde ani tak o to, jestli si vlasy umýváme denně, ale čím je umýváme. Je to totiž hlavně pokožka hlavy, která agresivními prostředky trpí. Měli bychom tedy vybírat takové šampony, které obsahují složky podporující její léčení. Vlasy se mastí z mnoha důvodů – hormony, životní styl, prostředí, ve kterém trávíme čas – například kouř, svou roli hraje i dědičnost. Někdo má vlasy mastné už po dvou hodinách od doby, co si hlavu umyl, v tom případě je doporučeno sáhnout po šamponu s vyváženým pH. Klidně si vlasy umývejte i dvakrát denně, ale vždy vlasy dobře opláchněte – to je základní pro jejich čistotu a zdravý vzhled.

Mýtus č.2: Více šamponu pro více čistoty!

Co všechno se ve vlasech během dne zachytí? Maz z pokožky, odumřelé kožní buňky, stylingové přípravky, prach, kouř a všechno to, co nechcete přenést na voňavý polštář ve vaší ložnici, následně pak i na obličej. Vlasy si rozhodně umývejte dvakrát za sebou, až při opakovaném umývání jde o “pravé” mytí. Stačí jedna čajová lžička přípravku. Neděste se, když se poprvé pěna nevytváří, nejde o nefungující produkt, při prvním mytí se pouze rozpustí nečistoty a šampon napění až opakovaně.

Mýtus č.3: Foukání vlasům škodí!

Vlasům škodí nešetrné foukání, proto přinášíme několik rad, díky kterým vašim loknám horký vzduch neublíží. Dlouhé vlasy promněte ručníkem – voda ve vlasech jinak začne při fénování vařit a tím se vlasy přesušují. Nezapomeňte vlasy foukat v předklonu – aspoň zpočátku, horký vzduch je totiž nutné dostat ke kořínkům kvůli objemu. K samotnému tvarování posléze použijte už chladnější stupeň vzduchu. Na závěr vlasy profoukněte vzduchem zcela studeným – kvůli lesku a fixaci objemu.

Mýtus č.4: Kondicionér? Na co!

Ani balzám, ani kondicionér není nikdy zbytečný. Zvlášť u delších vlasů je potřebný, uzavře totiž povrch vlasu a ochrání ho tak před vysušováním a zátěží, také před teplem z fénu. Navíc po umytí vlasy krásně rozčešeme. Tyto přípravky nanášíme jen od půlky délky vlasů po konečky.

Mýtus č.5: Častější mytí rovná se mastnější vlasy!

Takhle jednoduché všechny rovnice nejsou. Mastné vlasy se budou mastit nadále i při častém mytí. Suché a krepatější se mastit více nezačnou jen proto, že je budeme umývat častěji. Suché vlasy tedy stačí důkladně kartáčovat, mastné pravidelně umývat, abychom je co nejméně zatěžovali pozůstatky stylingových prostředků.

TIP: Jednou za čas vlasy přelijte vodou s octem nebo odvarem z heřmánku. Na lupy jsou vynikajícím pomocníkem kopřivy!

Články - další články

Doporučujeme