Dublin je město pro milovníky barů. Co všechno se dá v irském hlavním městě stihnout za den?

12. dubna 2023·Zábava·Dominika Číčelová

Irsko, Dublin (Foto: Frekvence 1)

Návštěva Dublinu je jednodenní záležitost. Alespoň pro ty, kteří mají stejné zájmy a priority jako my. Není však dobré naplánovat si na druhý den brzké vstávání. Kdo neopouští hlavní město Irska s kocovinou jakoby tam ani nebyl. Co všechno stojí za to vidět a zažít?

Letiště se od centra města nachází nějakých 15 kilometrů. My se dopravili letištním autobusem č. 700, na který jsme se doptali na první autobusové zastávce hned u východu z letištní haly. Ubytovali jsme se v hotelu Jackson Court Hotel, který byl v docházkové vzdálenosti od centra. MHD jsme tedy nemuseli použít ani jednou a všude jsme došli pěšky.

Bar na každém kroku

Při prvním průzkumu okolí jsme si nemohli nevšimnout, že o bar zakopáváte skutečně na každém kroku. A i ten největší pajzl vám připadá, jako stylový a krásný bar s milou obsluhou. Schází se zde nejrůznější lidé; od přestárlých pankáčů až po upravené kravaťáky, kteří právě vylezli z kanceláře a šli si odfrknout na pivo. Zvolili jsme typicky pražský způsob procházky a do každého baru, který nám padl do oka, jsme skočili “na jedno”. Bohužel tady to “jedno” stojí o dost víc, než jsme my Češi zvyklí, takže jsem si zprvu ani neuvědomili, že za dvě piva na stojáka platíme stejně jako za pořádnou rundu panáků nebo dva kvalitní koktejly v centru Prahy. Ještě že byl náš čas strávený v Dublinu celkem krátký.

Na živou muziku si tu potrpí

Mezi hlavní bary, které by měl každý, i abstinující turista navštívit, patří The Temple Bar, který je sice nonstop přeplněný, nenarazíte tam ale na nikoho jiného, než na příjemně naladěné a usměvavé lidi. Když do někoho omylem strčíte, místo rány pěstí se vám on sám omluví. Když si s muzikanty, kteří vám v každém druhém baru krásně vyhrávají, zazpíváte, s radostí se k vám ostatní přidají. Atmosféra se tomuto místu upřít nedá. Dalším pěkným a známým barem s živou hudbou a dlouhou historií je O´Neills, který se nachází přímo u slavné sochy Molly Malone.

Až půjdete kolem ní, nedivte se, že se všichni fotí, jak jí sahají do výstřihu na prsa. Bez ostychu to udělejte také, přináší to totiž štěstí. Tato pěkná socha představuje slavnou irskou píseň Molly Malone, která se stala neoficiální hymnou Dublinu.

Kousek dál narazíte na významný most Ha´penny Bridge pro pěší z 19. století, který je nejen velice pěkný a roztomilý, zároveň vás zavede na druhou stranu řeky, kde určitě nevynechejte Spire of Dublin neboli Jehlu Dublinu. Nádherná je také Trinity College Knihovna, která patří k těm nejkrásnějším na světě. Nadchne nejen knihomoly a milovníky knih. Zatoužíte-li po trošce umění, navštivte Národní irskou galerii. Vstup je zdarma, není příliš velká a budete si moct užít příjemnou výstavu uměleckých děl a obrazů převážně irských umělců. Pokud nebudete mít cestu přímo kolem Dublinského hradu, není potřeba k němu vážit cestu. Není to nic, bez čeho byste nemohli žít. Co ale stojí za další procházku, je katedrála sv. Patrika. Jedná se o působivou stavbu a v přilehlém parku můžete na lavičce sledovat dovádějící pejsky.

Prohlídka pivovaru je překvapivý bizár

Co byste rozhodně neměli vynechat, je prohlídka pivovaru Guinness. Žádné pivo není tak typické pro Irsko a Dublin jako právě karamelově hutný černý Guinness s krémovou mikro pěnou. Celá prohlídka je velice zajímavě udělaná. Procházíte z jednoho patra do druhého, vidíte, jak pivo vůbec vzniká, co je k tomu zapotřebí, dozvíte se například, jak přesně působí alkohol na lidský organismus, zhlédnete film o historické výrobě sudů a dočkáte se i takových marketingových bizárů, jako je ryba jedoucí na kole nebo představení pískající ústřice. Na samém vrcholku pivovaru po skončení prohlídky dostanete dokonale načepovaného Guinnesse ve sky baru s výhledem na celé město. 

Pokud zatoužíte na chvíli utéct městskému prostředí a okusit trochu irské přírody, nasedněte na MHD a jeďte hodinu a čtvrt na Baily Lighthouse. Návštěva majáku stojícího na útesu, kde vás ovane příjemný vzduch Irského moře, je jistě krásný zážitek. Nám na to však bohužel nezbyl čas.

A rada na závěr: Jelikož je Dublin skutečně barové město, především v centru, doporučujeme použít na noc špunty do uší. V našem hotelu byly k dispozici na nočním stolku místo hotelové čokolády a my je velice upřímně ocenili.

Zábava - další články

Doporučujeme