Pyšně princezně je 67 let. Která hláška z filmu je nejlepší?

25. prosince 2019·Zábava·Karolína Stránská

Letos tomu bylo 67 let, kdy do československých kin vstoupila pohádka Pyšná princezna. Řadí se mezi každoročně nejoblíbenější vánoční filmy, na které se diváci celý rok těší.

Příběh pyšné princezny Krasomily a šlechetného krále Miroslava se zlidovělými hláškami typu: “Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil” má na webu Česko-Slovenské filmové databáze csfd.cz nadprůměrnou 81procentní spokojenost.

[totalpoll id=”198418″]

Zajímavosti, které jste o Pyšné princezně možná nevěděli

  • Při natáčení to jiskřilo nejen mezi králem Miroslavem a princeznou Krasomilou, ale také mezi jejich představiteli. Alena Vránová se rozvedla s básníkem Pavlem Kohoutem a za Vladimíra Ráže se provdala.
  • Ve scéně, v níž Krasomila hází míč přes bránu Miroslavovi stojí ve skutečnosti jeden z nich na Hluboké a druhý v Třeboni.
  • V 45. minutě filmu zazní melodie, která o tři roky později byla použita i ve filmu Anděl na horách (1955) coby písnička “Kytička bílá”
  • V pohádce musela být na příkaz obě království vyobrazena velmi kontrastně. U nás je lid šťastný, za hranicemi se nesmí ani zpívat

Zábava - další články

Doporučujeme