FOTO: Žena se neholila celý rok! Co ji k tomu vedlo?

12. května 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Alysa Zavala-Offman

Moderní standardy společnosti jasně říkají, že k ženám chlupy zkrátka nepatří. Z hlediska historie bylo však ještě nedávno samozřejmé, že něžné pohlaví chodilo přirozeně zarostlé. Američanka se proto rozhodla vyzkoušet, co se stane, když se nebude holit celý jeden rok. Co zjistila?

Pro většinu žen by to zřejmě bylo absolutně nemyslitelné. Neholit se celý měsíc? A co teprve celý rok?! Američanka Alysa Zavala-Offman pracující jako šéfredaktorka pro Detroit Metro Times se v rámci své práce rozhodla pro sociální pokus. Vytyčila si, že se nebude holit celý rok a svou zkušenost pak náležitě zmapuje.

Znechucený manžel

Nebylo to zrovna jednoduché. Po jednom měsíci již začal mít její manžel nepříjemné poznámky. Když se k němu chtěla svýma chlupatýma nohama přitulit, zděšeně utekl. Manželky se významně ptal, kdy má v plánu se konečně oholit a popichoval ji, že muži se mu nelíbí.

Novinářka se manželovi pokoušela vysvětlit, že chlupy jen tak neshodí, protože pracuje na eseji s názvem Rok bez holení. Vyděšený partner ženu zasypal množstvím otázek. “Musela jsi to udělat?” ptal se nechápavě. “Proč bys s něčím takovým souhlasila?” útočil na ni.

Alysa si postupně na život bez holení začala zvykat, i když to zprvu nebylo lehké. Zbavovat s svých chloupků byla zvyklá již od 11 nebo 12 let, jako většina dospívajících dívek. Zpětně však vůbec nechápala, proč se touto starostí zabývala už tak brzy. Došla k závěru, že spíš než o její vlastní nápad šlo o neviditelný tlak společnosti, který dívky přesvědčuje, že holení k ženství zkrátka patří.

Už 100 let

Ve světové kultuře se přitom odstraňování ženských chloupků usadilo kolem 20. let minulého století. Dlouhé sukně se začaly postupně zkracovat a do módy vstupovaly šaty bez rukávů. Moderní, sebevědomé ženy si nejprve začaly holit podpaží a o něco později také nohy.

Dnes už jsou lidé zkrátka zvyklí, že ženy své chlupy likvidují, jen co vystrčí pomyslnou hlavu. I proto se k novinářce také upínalo dost nevyžádané pozornosti. A negativní reakce nad těmi pozitivními značně převládaly. Jedním z ostrých kritiků byla například Alysina matka, pro kterou byly dceřiny chlupy něco podobného, jako kdyby se žena měsíc nemyla. Zkrátka odporné.

Drby za zády

Překvapivé ovšem bylo, že pouze menšina fascinovaných lidí promluvila na Alysu přímo. Většina se tvářila, že nic nevidí, a své znechucené poznámky trousila ženě za zády. Jedním z takových byl například manžel její kamarádky, který měl tu potřebu vyjádřit, že mu její nohy připadají více než nechutné.

Alysa musela přemýšlet, proč v něm její vzhled vzbudil tak silnou reakci. Není to přece její partner a oba jsou zadaní, takže nespadají ani do kategorie potenciálních milenců. Došla k závěru, že spousta mužů má zkrátka touhu nařizovat ženám, jak by podle nich měly vypadat, i když si to třeba ani neuvědomují. Mnohé ženy pak tyto neviditelné tlaky poslouchají a snaží se dostát někdy až nerealistickým ideálům. Novinářka však ví, že spousta žen s ní v tomto názoru nemusí souhlasit.

Předčasný konec

Sama Alysa se během experimentu cítila velmi odpudivě a chlupy výrazně narušily její sebevědomí. Pokus proto předčasně ukončila již po 11 měsících. Její muž si toho prý paradoxně vůbec nevšiml. Že je Alysa zase holá zjistil až po pěti dnech.

A co si z pokusu žena odnesla? K pravidelnému holení se prý vrátila, když její chloupky ale začínají dorůstat, už se z toho nehroutí. Naučila se prý přijímat samu sebe i se svými nedostatky.

Zábava - další články

Doporučujeme